Curso

Mirades al cinema contemporani  

Lidia Bardina

Fecha de inicio 30.1.2024

Fecha fin 5.3.2024

Horario 10:30h a 12:30h

Lugar La Central (c/ Mallorca) / Virtual

Precios 120 € (6 sessions de 2 h)

Datos adicionales Els dimarts al matí, 30 de gener, 6, 13, 20, 27 de febrer, 5 de març

PLACES PRESENCIALS EXHAURIDES 
Últimes places virtuals
Si t'interessa aquest curs, també pot interessar-te: De paraules i imatges, literatura i cinema a càrrec de Lidia Bardina

En aquest cicle ens endinsarem en l'obra de sis cineastes de consolidat prestigi internacional que han mostrat en les seves pel·lícules un especial interès a reflectir les profundes transformacions històriques, socials, i culturals dels seus països a conseqüència del procés de modernització i globalització.
Defensors d'un cinema personal i íntim, aquests cineastes han donat veu a través de les seves històries a personatges singulars i a experiències diverses.
L'anàlisi de la seva obra ens demostrarà com el cinema pot ser una eina poderosa per a la comprensió i la comunicació entre cultures diferents en l'era de la globalització.

Programa

1. L’Índia de Deepa Mehta

A través de la seva famosa trilogia Fuego (1996), Tierra (1998) i Agua (2005), ens endinsarem en les polítiques sobre el matrimoni i  la sexualitat, els nacionalismes i la religió en la societat índia actual, temes que afecten especialment les dones.

2. Jia Zhangke i la Xina contemporània
Descobrirem en les seves pel·lícules el retrat de la Xina postmoderna, on la globalització porta a les generacions joves al desencant amb unes senyes d’identitat cada cop més difuses i on el xoc entre autoritarisme i liberalisme, entre la Xina d’ahir i la demà condueix a un individualisme cada cop més ferotge. Fragments de: Platform (2000)The world (2004), Still life (2006), 24 city (2008) i Mountains may depart (2015).

3. Els Germans Coen i la desmitifació d’Amèrica
Revisarem  el cinema dels germans Coen per evidenciar el retrat d’una  Amèrica com un espai incoherent on les creences tradicionals s’ensorren davant del nou ordre social i econòmic. Mentre les ciutats s’infecten per la segregació, els cops sobtats de violència degrada el mite d’una vida rural pura i idíl·lica. Fragments de: Sangre fácil (1984), Barton Fink (1991), Fargo (1996), El gran Lebowski (1998), El hombre que nunca estuvo allí (2001), No es país para viejos (2007) i The ladykillers (2004).

4. Hirokazu Koreeda i les transformacions socials del Japó
De la mà de Koreeda observarem la degradació de les relacions interpersonals en la societat japonesa i la reivindicació dels vincles humans coma única forma de reeixir en un món cada cop més industrialitzat i deshumanitzat. Temes com el dol, les famílies disfuncionals o la migració del camp a la ciutat. Fragments de: Nadie sabe (2004), Caminando (2008), De tal padre, tal hijo (2013), Nuestra hermana pequeña (2015), Un asunto de familia (2018).

5. Agnès Varda, la gran humanista
Figura clau de la Nouvelle Vague francesa, Agnès Varda ha explorat temes socials i polítics en les seves pel·lícules. En títols com Sans Toit ni loi (1985) Les glaneurs et la glaneuse (2000)  Agnès Varda denuncia la desigualtat social i les conseqüències que la globalització té en la vida de les persones.
 
6. Visions de la història alemanya a través del cinema de Christian Petzold
Christian Petzold és un dels més prestigiosos directors del nou cinema alemany.  Els seus films ens situen en el passat recent del seu país posant en qüestió temes com el terrorisme, la globalització i la immigració. Observarem com els seus personatges parlen poc però diuen molt. Les històries s’expliquen a través dels silencis, les mirades perdudes, els espais i els sons. Fragments de: Wolfsfurg (2003), Yella (2007), Jerichow (2008), Barbara (2012),  Phoenix (2014), En tránsito (2018).

Bibliografia
David Bordwell i Kristin Thompson; El arte cinematográfico, Paidós, 2000.
Imma Merino, Agnès Varda; Espigadora de realidades y ensueños, Donostia Cultura, 2010.
Roman Gubern; Cultura audiovisual, Cátedra, 2013.
Donald Ritchie; Cien años de cine japonés, Amacord, 2022.
Miguel Muñoz GarnicaHirokazu Koreeda (signo e imagen cineastas), Cátedra, 2022.
Antonio Santamaria, Joel y Ethan Coen, Cátedra, 2012.
Valeria Camporesi, Pensar la historia del cine, Cátedra, 2014.
Slavoj Zizek, Lacrimae rerum. Ensayos sobre cine moderno y ciberspacio. Debate, 2006.
Gerard Imbert, Crisis de valores en el cine posmoderno, Cátedra, 2019.
Carlos Tejeda i Hilario J. Rodriguez, Cine XXI, Cátedra, 2013.

Calendari: Els dimarts al matí, 30 de gener, 6, 13, 20, 27 de febrer, 5 de març.
Horari: 10:30h a 12:30h
Lloc: La Central (c. Mallorca) / Virtual
Preu: 120 € (6 sessions de 2 h)

Funcionament
El curs té dues modalitats: presencial o virtual.
La professora durà a terme la classe des de La Central (c. Mallorca) amb un nombre reduït d'alumnes i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. 
La versió virtual de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
Uns dies abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom, de manera que, si algú té dificultats pot fer-nos consultes prèvies al dia de la classe.

Tria la teva modalitat: presencial o virtual
Aforament presencial: 17 persones.
Aforament virtual: 50 persones.
Si opteu per la modalitat presencial, esteu acceptant assistir a les classes estipulades per calendari, en cas que, excepcionalment, no es pugui assistir a una sessió es podrà recórrer a la modalitat virtual. Les claus d'accés les enviarem a tot el grup uns dies abans de l'inici del curs.
L'aforament és limitat i, per tant, ho són les places presencials, si s'opta per la modalitat virtual, no es podrà assistir presencialment. 
El curs està programat per seguir-se en l'horari estipulat per calendari, les classes no es graven.

Condicions d'inscripció 
Si no es pot assistir al curs, s'haurà d'avisar per correu electrònic a: academia@lacentral.com, amb un mínim de 48h d'antelació, el desistiment de la matrícula s’haurà de deixar per escrit.
Si no s’avisa amb almenys 48 h d’antelació, només reemborsarem la meitat de l'import de la matrícula. El mateix dia del curs i un cop començat, no es reemborsarà la matrícula.
Si el curs disposa de format virtual, les claus d'accés s'enviaran 24 h abans de l'inici de la primera sessió.
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Imatge: Fotograma de la pel·lícula Sans Toit ni loi (1985)? d'Agnès Varda.

Curs impartit en català

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙