Curso

Taller d’escriptures anti-patriarcals: Desig, dominació i superació

Sophie Calle, Ingeborg Bachmann, Marguerite Duras, Franz Kafka

Laura Llevadot i Arnau Pons

Fecha de inicio 10.10.2023

Fecha fin 31.10.2023

Horario 19h a 20:30h

Lugar La Central del Raval / Virtual

Precios 60 € (4 sesiones)

Datos adicionales Los martes 10, 17, 24 y 31 de octubre / curso en catalán

El curs pretén abordar i discutir diverses estratègies de superació o d’alliberament dels lligams patriarcals a través d’algunes obres de tres dones en contextos diferents, que van d’una ruptura amorosa mal plantejada a la violència del mascle o de la història, de la possessivitat i la gelosia als desequilibris i les insatisfaccions del desig. Com que es tracta d’un taller compartit, s’intentaran oferir diferents plantejaments mitjançant un debat entre els dos ponents en la darrera part de cada sessió, que es traslladarà als assistents. La intenció és que les dissensions vinculades a l’experiència de la diferència sexual i els conflictes d’interpretació sobre les obres puguin ajudar a pensar un dispositiu comú que ajudi a desactivar la violència patriarcal i les estratègies de dominació.
 
Programa

Sessió 1 amb Laura Llevadot: Introducció del taller. Anàlisis feministes del dispositiu de la diferència sexual: feminisme il·lustrat, feminisme de la diferència i teoria queer. La màquina de Sophie Calle: anàlisi de l’obra “Cuídate mucho” (2007) a partir del llibre Mi herida existía antes que yo (cap 9. “Tú eres todo, yo nada”. Sobre la degeneración general de la vida amorosa).

Sessió 2 amb Arnau Pons: “Ondina se’n va”: Ingeborg Bachmann, fora de tota dependència. Lectura comentada del darrer capítol del llibre El trentè any, d’Ingeborg Bachmann. S’aconsella que els assistents hagin llegit abans el text següent: “Poesia contra filosofia. Una lectura del poema ‘Ocell meu’, d’Ingeborg Bachmann”, en línia a La Lectora.

Sessió 3 amb Arnau Pons: L’home que seu al passadís: Marguerite Duras dins i contra els feminicidis. S’aconsella que els assistents hagin llegit abans l’epíleg del llibre de Duras. Fins a quin punt la noció del ‘queer’ es queda curta quan parlem de Duras?

Sessió 4 amb Laura Llevadot: Cartas a Felice de Franz Kafka. El taller es tancarà amb una anàlisi feminista de la relació no-consumada entre Franz Kafka i Felice Bauer, a partir del capítol corresponent del llibre Mi herida existía antes que yo (cap. 10. “Descripción de un combate”). 
 
L’objectiu del curs és contribuir als debats crítics en el si dels diferents feminismes contemporanis i alhora contribuir a entendre la complexitat ètica a què es pot veure confrontada la creació artística o literària.
 
Metodologia: Per a un bon seguiment del curs, es recomana la lectura del text que s’analitzarà a cada sessió. Els participants poden portar tanmateix a la discussió textos i idees d’altres autores feministes, a fi d’enriquir el debat de cloenda de cada sessió.
 
Bibliografia essencial:
Laura Llevadot, Mi herida existía antes que yo (Tusquets, 2022)
Marguerite Duras, L’home que seu al passadís (Afers) / El hombre sentado en el pasillo (Tusquets)
Marguerite Duras, La vida material (Club Editor) / La vida material (Alianza)
Ingeborg Bachmann, “Ondina se’n va”, dins El trentè any (Cràter) / “Ondina se va”, dins A los treinta años (Tres Molins)
Arnau Pons, “Poesia contra filosofia. Una lectura del poema ‘Ocell meu’, d’Ingeborg Bachmann” (en línia a La Lectora)
Yann Andréa & Michele Manceaux, Je voudrais parler de Duras (Pauvert).
Kafka, F., Cartas a FeliceNórdica Libros, Madrid, 2019.
 
Calendari: Els dimarts 10, 17, 24 i 31 d’octubre
Horari: 19h a 20:30h
Lloc: La Central del Raval / Virtual

Curs en català

Funcionament
El curs té dues modalitats: presencial o virtual.
L'equip docent durà a terme la classe des de La Central del Raval  amb un nombre reduït d'alumnes i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran telemàticament.
Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. 
La versió virtual de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
Uns dies abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom, de manera que, si algú té dificultats pot fer-nos consultes prèvies al dia de la classe.

Tria la teva modalitat: presencial o virtual
Aforament presencial: 30 persones
Aforament virtual: 50 persones
Si opteu per la modalitat presencial, esteu acceptant assistir a les classes estipulades per calendari, en cas que, excepcionalment, no es pugui assistir a una sessió es podrà recórrer a la modalitat virtual. Les claus d'accés les enviarem a tot el grup uns dies abans de l'inici del curs.
L'aforament és limitat i, per tant, ho són les places presencials, si s'opta per la modalitat virtual, no es podrà assistir presencialment. 
El curs està programat per seguir-se en l'horari estipulat per calendari, les classes no es graven.

Condicions d'inscripció 
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
En cas de no poder assistir al curs, s'haurà d'avisar amb un mínim de 48h d'antelació, en cas contrari, només es reemborsarà la meitat de la matrícula del curs.
Després de la primera sessió no es reemborsarà l'import del curs. 

La targeta de client és vàlida per a l'alumnat de l'Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Imatge: Fotograma de la pel·lícula Baxter, vera Baxter (1977) de Marguerite Duras.

Docentes

Pons, Arnau

Arnau Pons (Felanitx, 1965) és poeta, assagista i traductor. Ha estat l’introductor dels treballs hermenèutics de Jean Bollack sobre Pau...

Llevadot, Laura

És professora de Filosofia Contemporània a la Universitat de Barcelona (UB). Ha centrat la seva tasca investigadora en el pensament...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙