Gabinete

Gabinet de lectura de ciència-ficció: altres temps, altres espais

Alberto Martín

Fecha de inicio 21.9.2022

Fecha fin 30.11.2022

Horario 17h a 18:30h

Lugar La Central (c/ Mallorca) / Virtual

Precios 90 € (6 sesiones)

Datos adicionales Los miércoles alternos, 21 de septiembre; 5, 19 de octubre; 2, 16 y 30 de noviembre *curso en catalán

La ciència-ficció no només ens permet viatjar a altres planetes, sinó que ens ofereix la possibilitat de trencar el flux del temps i tornar-lo tan mal·leable com desitgem. Des de molt abans que H.G. Wells publiqués La màquina del temps, l'ésser humà ha volgut viatjar al passat i al futur, ja sigui per conèixer allò que ha esdevingut o allò que encara ha de succeir. Però també, moltes altres possibilitats que les novel·les del gènere han representat incansablement. Per aquest motiu, en aquest gabinet de lectura, volem realitzar un recorregut per algunes de les idees que han nodrit el gènere en aquest aspecte.
 
Les sessions se centraran en la lectura i l’anàlisi d'una de les obres dels autors esmentats. Pretenem, per tant, establir un diàleg per enriquir aquestes cartografies temporals.

Programa
 
Primer sessió: El fin de la Eternidad, d’Isaac Asimov
 
L'any 1955, Isaac Asimov va publicar una de les seves novel·les més reconegudes: El fin de la eternidad és, sens dubte, un dels viatges en el temps més emblemàtics de la ciència-ficció. A la novel·la, una organització anomenada "Eternidad" s'encarrega de vetllar per la humanitat realitzant els canvis mínims per evitar, tant com sigui possible, el seu patiment. Vigilància i control, llibertat i sotmetiment... Fins a quin punt és correcte o beneficiosa la seva actuació?
 
Segona sessió: El hombre en el castillo, de Philip K. Dick
 
Què hauria passat si la Segona Guerra Mundial l'hagués guanyat Alemanya i el Japó? Les ucronies ens permeten contemplar mons alternatius a partir de fets molt significatius de la història. Philip K. Dick, un dels mestres indiscutibles del gènere, s'endinsa en aquesta realitat paral·lela per explicar-nos com podria haver estat el món si la Segona Guerra Mundial hagués acabat d'una altra manera.
 
Tercera sessió: Mujer al borde del tiempo, de Marge Piercy
 
Constantment comparada amb dos clàssics de la literatura com són Els desposseïts, d'Ursula K. Le Guin, i El cuento de la criada, de Margaret Atwood, Mujer al borde del tiempo és una de les obres més reconegudes de la prolífica Marge Piercy. Tancada injustament en una institució mental, la protagonista d'aquesta novel·la té una estranya i única capacitat: pot veure el futur. Novel·la visionària i profètica on Marge Piercy ens ofereix una visió utòpica i distòpica del futur.

Quarta sessió: Les lluminoses, de Lauren Beukes

Lauren Beukes és l'escriptora sud-africana més guardonada i reconeguda en el panorama internacional. Bona mostra de les seves qualitats literàries són Moxyland i Zoo City, però també la novel·la que ocuparà aquesta sessió. Les lluminoses. Beukes ens relata la recerca que inicia la Kirby Mazrachi de l'assassí que ha intentat matar-la: la particularitat és que sembla que pot viatjar en el temps. Una obra que, com és habitual en ella, hibrida el gènere policíac amb la ciència-ficció.
 
Cinquena sessió: Així es perd la guerra del temps; El-Mohtar, Amal i Gladstone, Max
 
Possiblement, una de les grans sorpreses dels darrers anys és aquesta obra escrita a quatre mans. Una obra epistolar, narrada a dues veus i que ens explica una de les històries d'amor més originals de l'última dècada. Té com a protagonistes a la Roja i la Blava, dues agents de dos bàndols enfrontats, l'Agència i el Jardí respectivament, aniran travessant el temps buscant la manera de guanyar (o perdre) aquesta guerra que les manté unides i separades alhora.
 
Sisena sessió: Aves extintas, de Simon Jimenez
 
La primera i excel·lent novel·la de Simon Jimenez ens transporta al gènere del space opera. Aves extintas ens presenta un viatge interestel·lar que comprèn segles i que ens presenta a la Nia Imani, encarregada de navegar per l'espai i patir les conseqüències de viatjar a velocitats pròximes a la llum: allò que per ella són mesos, per la resta d'éssers són anys. Però tot canvia quan coneix un noi que sembla que pot travessar el temps i l'espai. Concebuda amb una prosa poètica i detallista, aquesta novel·la de ritme pausat és una demostració de tot allò que el gènere pot aportar al voltant de la concepció de l'amor, la família, la pèrdua, la mort i, per sobre de tot, del temps.

Calendari: Els dimecres alterns, 21 de setembre; 5, 19 d'octubre; 2, 16 i 30 de novembre
Horari: 17h a 18:30h
Lloc: La Central (c. Mallorca) / Virtual

Preu: 90 € (6 sessions)

Funcionament
El curs té dues modalitats: presencial o virtual.
El professor durà a terme la classe des de La Central (c. Mallorca) amb un nombre reduït d'alumnes i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. 
La versió virtual de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
Uns dies abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom, de manera que, si algú té dificultats pot fer-nos consultes prèvies al dia de la classe.

Presencial o virtual
Aforament presencial: 15 persones
Aforament virtual: 50 persones
Si opteu per la modalitat presencial, esteu acceptant assistir a les classes estipulades per calendari, en cas que, excepcionalment, no es pugui assistir a una sessió es podrà recórrer a la modalitat virtual. Les claus d'accés les enviarem a tot el grup uns dies abans de l'inici del curs.
L'aforament és limitat i, per tant, ho són les places virtuals, si s'opta per la modalitat virtual, no es podrà assistir presencialment. 
El curs està programat per seguir-se en l'horari estipulat per calendari, les classes no es graven.

Condicions d'inscripció 
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
En cas de no poder assistir al curs, s'haurà d'avisar amb un mínim de 48h d'antelació, en cas contrari, només es reemborsarà la meitat de la matrícula del curs.
Després de la primera sessió no es reemborsarà l'import del curs. 
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Curs impartit en català

Imatge: Il·lustració d'autoria desconeguda, 1967

Docentes

Alberto Martín

Alberto Martín es responsable de la sección de Terror, Fantasía y Ciencia Ficción en La Central (C/ Mallorca). Licenciado en Comunicació...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙