Curso

La veu de Hannah Arendt: la qüestió jueva i el totalitarisme

Stefania Fantauzzi

Fecha de inicio 27.9.2024

Fecha fin 13.12.2024

Horario 18:30h a 20h

Lugar La Central del Raval

Precios General: 95 € / Ex-alumnado: 90,25€

Datos adicionales Curso en catalán / Los viernes, 27 de septiembre; 11, 25 de octubre; 8, 22 de noviembre; 13 de diciembre

Les places per aquest curs estan exhaurides. Si vols que t'apuntem a la llista d'espera i t'avisem si hi ha alguna baixa, escriu-nos a academia@lacentral.com i et tindrem en compte. Gràcies.

En els últims anys l'interès pel que fa al pensament de Hannah Arendt ha anat creixent, així com la referència a uns conceptes fonamentals del seu pensament per interpretar el nostre present. Alguns d'aquests conceptes són el de totalitarisme, respecte al qual la posició i l'anàlisi d'Arendt va ser pionera, o el de banalitat del mal, que tothom cita.
En el moment que estem vivint, la lectura d'Arendt pel que fa al totalitarisme i la seva vinculació amb la qüestió jueva pot resultar fonamental. Llegint els seus textos podem plantejar-nos preguntes per, com deia ella mateixa, intentar comprendre: què és el totalitarisme? Quins són els seus antecedents i on pot arribar? Què podem fer per combatre'l?

Així doncs, us proposem un gabinet de lectura on podrem llegir i analitzar textos d'Arendt, comentant i discutint junts els seus continguts. Les nostres trobades començaran amb la lectura dels articles de Participar del món, un recull de textos publicats als anys quaranta que tracten el que està considerat el punt de partida de la reflexió arendtiana: la condició jueva com a síntesi de la condició d'alienació de l'home contemporani, analitzada des d'un punt de vista històric i crític. A partir d'aquí, dedicarem unes sessions a la lectura de Los orígenes de totalitarismo, un clàssic del pensament arendtià, que proposa una interpretació d'aquest fenomen polític segons l'antisemitisme i l'imperialisme per arribar a l'anàlisi del mateix totalitarisme. És en aquest text on es planteja de manera clara la pregunta arendtiana per la comprensió del qual va passar que creua tot el seu pensament. De fet, aquesta és la pregunta que està al darrere de la lectura Eichmann en Jerusalén, que llegirem per anar més enllà de les polèmiques que va generar i entendre finalment què és la banalitat del mal. I tancarem el gabinet amb la lectura de Walter Benjamin (1892- 1940), un text que ens donarà eines per buscar noves respostes.

Les obres que us proposem ens permetran aprofundir en la reflexió arendtiana sobre el totalitarisme i la qüestió jueva i, al mateix temps, ens  proporcionaran eines per anar llegint altres textos de l’autora de manera autònoma.

Les lectures
Participar del món,  Lleonard Muntaner (2020) - dedicarem una sessió.
Los orígenes de totalitarismo, Alianza, (2006) - dedicarem dues sessions.
Eichmann en Jerusalén DeBolsillo (2012) - dedicarem una sessió.
Desobediència civil; Lleonard Muntaner, 2022  - dedicarem una sessió.
Walter Benjamin, Flâneur, (2024)  - dedicarem una sessió.

Funcionament del gabinet de lectura 
Les sessions seran totalment presencials, es duran a terme a La Central del Raval, a l'aula galeria al primer pis, al costat de la secció d'encàrrecs.
Aforament: 17 places.
La dinàmica del curs consistirà en que les persones assistents hauran d'anar llegint els llibres esmentats a l'apartat lectures del curs, per l'ordre en el que apareixen. Les sessions són cada quinze dies perquè tothom tingui prou temps d'anar fent les lectures. 
Abans de començar el curs s'haurà d'haver llegit Participar del món.

Calendari: Els divendres alterns, 27 de setembre; 11, 25 d'octubre; 8, 22 de novembre; 13 de desembre*
*No hi haurà classe el 6 de desembe
Horari: de 18:30h a 20h
Lloc: La Central del Raval (Elisabets, 6)

Aforament: 15 places

Preu general: 95 € (6 sessions)
Preu ex-alumnat: 90,25 € (6 sessions)*

*Si ja has fet un curs de l'Acadèmia, la web et reconeixerà automàticament i se t'aplicarà el descompte a la cistella de compra. Si vols tramitar la teva matrícula presencialment a la llibreria donant les teves dades, comprovarem que ja has fet un curs amb nosaltres i t'aplicarem el descompte.

Condicions d'inscripció 
Les inscripcions poden tramitar-se a través d'aquesta web o a la caixa de la llibreria.
Si t'inscriu's a través de la web rebràs un correu de confirmació amb el full d'inscripció i el rebut del curs. Si no l'has rebut contacta'ns a: academia@lacentral.com
Si no es pot assistir al curs, s'haurà d'avisar per correu electrònic a: academia@lacentral.com, amb un mínim de 48h d'antelació, el desistiment de la matrícula s’haurà de deixar per escrit. Si no s’avisa amb almenys 48 h d’antelació, només reemborsarem la meitat de l'import de la matrícula. El mateix dia del curs i un cop començat, no es reemborsarà la matrícula.
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.
 
Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Curs impartit en català

Docentes

Fantauzzi, Stefania

És investigadora del “Seminari Filosofia i Gènere” de la Universitat de Barcelona i del grup GAPP (Grup arendtià pensament i política). ...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙