Curso

La literatura té valors?
Ètica i moral entre línies

Arià Paco

Fecha de inicio 7.2.2023

Fecha fin 14.3.2023

Horario 19h a 20:30h

Lugar La Central del Raval

Precios 90 € (6 sesiones)

Datos adicionales Los martes, 7, 14, 21, 28 de febrero, 7 y 14 de marzo *curso en catalán

Tots tenim una idea aproximada del que és la moral i del que és la literatura, però: quina és, ben bé, la relació entre la moral i la literatura? Què podem esperar d’un llibre moralment, què fan (moralment) els llibres? S’han fet freqüents les avaluacions ètiques de les novel·les i el cànon, i cada vegada més, per vendre o elogiar un llibre, s’assenyalen els seus “valors”. 

En aquest curs parlarem de les diverses operacions morals que poden ser presents en un llibre. El curs s’estructura en sis sessions, al llarg de les quals i a través del comentari de lectures i de l’anàlisi de fragments, intentarem pensar tant la literatura en general com el que podríem anomenar l’actualitat literària en termes morals. Començarem parlant de  la relació entre literatura i pensament d’ençà del moment fundacional de la novel·la, de la seva funció en el moment actual d’hiperespecialització. A partir d’aquí ens anirem interrogant per diversos fenòmens: el moralisme, l’abjecció, el paper del narrador o la ironia… fins a una última sessió amb una visió ètica més ampla.
 
 
Programa
 
1: Pensament i literatura. Moral i literatura. Per què llegim. L’origen filosòfic de la novel·la. La literatura en un món hiperespecialitzat. Entreteniment, pensament. Ètica i moral: definicions, diferències, valor literari. Ètica de màxims, ètica de mínims. 
 
2: Moralisme i abjecció en literatura
El bon art i la propaganda moral. La moral com a procés. L’escriptor com a pioner. El lligam entre valor literari i valor moral. Hipocondria moral. El paper de l’edició. L’autor i el moralisme.
 
3: Narrador, ironia i projecte moral.
El paper moral del narrador. La ironia com a dispositiu moral. La literatura com a tribunal. La literatura del fiscal; la literatura de l’advocat defensor. La distància de l’autor. Tesis i distància. La recepció i la responsabilitat moral. La moral com a diagnòstic social. La moral com a experiència. 

4: El pudor romàntic: Usos i abusos del simbolisme. Efectes de l’increment del saber en la literatura. L’ètica contra el puré: Sontag, Rubert de Ventós, Gornick. Violència interpretativa. La literatura de representació.

5: Literatura i masculinitat. L’amor com a paisatge ètic canviat. La moral com a sistema de codis. Vivències sense codis: amor masculí i literatura. Bolaño, Salinger, Zambra. 

6: Actualitat moral: més enllà de la literatura. El temps de la imatge. Les ideologies del discurs. La moral com a imatge. La literatura del like.
 
 
Bibliografia:

 
Bagunyà, Borja. Els angles morts
Bolaño, Roberto. Los Detectives Salvajes
Carver, Raymond. Principiants
Codony, Pilar. Distòcia
Cortina, Adela. Ética sin moral
Ditlevsen, Tove. La trilogia de Copenhaguen
Gornick, Vivian. La fi de la novel·la d’amor
Graupera, Jordi. La supèrbia
Ferrater, Gabriel. Donar nous als nens
Kundera, Milan. El arte de la novela
Lessing, Doris. Quadern daurat
Luque, Pau. Las cosas como son y otras fantasías
Luque, Pau i Carillo, Natalia. Hipocondría moral
Murdoch, Iris. La máquina del amor sagrado y profano
Petterson, Per. Sortir a robar cavalls
Roth, Philip. Animal moribund
Rubert de Ventós, Xavier. Crítica de la modernidad
Salinger, J.D. Nou contes
Salinger, J.D. Seymour: una introducción
Torné, Gonzalo. La cancelación y sus enemigos
Zambra, Alejandro. Formas de volver a casa
Zambra, Alejandro. Poeta chileno

Calendari: Els dimarts, 7, 14, 21, 28 de febrer, 7 i 14 de març
Horari: 19h a 20:30h
Lloc: La Central del Raval, únicament presencial, aforament: 30 places

Condicions d'inscripció 
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
En cas de no poder assistir al curs, s'haurà d'avisar amb un mínim de 48h d'antelació, en cas contrari, només es reemborsarà la meitat de la matrícula del curs.
Després de la primera sessió no es reemborsarà l'import del curs. 
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Curs impartit en català

Imatge: Fragment de la pintura El suicidi de Lucrècia de Joos van Cleve Lucretia, 1520 (Vienna, Kunsthistorisches Museum).

Docentes

Paco, Arià

És graduat i màster en Filosofia. Va debutar l’any 2020 amb la novel·la Mentir a les mosques, i el 2021 va obtenir la beca Mont...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙