Curso

Hannah Arendt: pensar des de l'experiència

Stefania Fantauzzi

Fecha de inicio 7.10.2022

Fecha fin 18.11.2022

Horario 18:30h a 20h

Lugar La Central del Raval / Virtual

Precios 90 € (6 sesiones)

Datos adicionales Los viernes, 7, 14, 21 de octubre; 4, 11 y 18 de noviembre. *Curso en catalán **Día 28 de octubre no habrá clase

Tota la reflexió d'Hannah Arendt es mou entre dos elements: comprensió i experiència. De fet, la seva anàlisi i les seves propostes parteixen de la idea que el pensament sorgeix de l'experiència i al mateix temps té el repte de reflexionar sobre aquesta mateixa experiència per comprendre-la i transformar-la. Les mateixes reflexions arendtianes tenen com a punt de partida el seu present viscut en primera persona, pres en consideració no com una contingència, sinó a partir del rebuig d'aplicar-li una anàlisi purament teòrica. La tasca de la reflexió i de la vida d'Arendt va ser comprendre per enfrontar-se tant a la foscor del seu temps com a les possibles fonts de llum. I aquesta tasca pot ser també la nostra tasca. Per tant, hem de llegir Arendt per la seva manera lúcida de captar els perills amb els quals encara ens enfrontem sense esdevenir cínics o indiferents, ja que ella ens indica que hem d'assumir la responsabilitat del nostre destí polític. De fet, ella ens recorda que tenim la capacitat d'actuar conjuntament per començar alguna cosa nova i transformar la nostra realitat.

Les sessions es desenvoluparan a partir de la lectura d'uns textos d'Arendt seleccionats per la professora amb l'objectiu de tractar i aprofundir diferents aspectes fonamentals de la reflexió arendtiana.

Programa
 
1. El dret a tenir drets: cap a una nova definició de ciutadania més enllà del fet de pertànyer a un Estat.
2. El poder i la violència: el concepte de poder com a possibilitat de actuar conjuntament i oposar-se a la dominació.
3. L’esperit revolucionari: el recorregut de l’alliberament a la llibertat, per crear nous espais compartits i gaudir de la felicitat pública.
4. La desobediència civil: una eina per tornar a establir el consensus omnium i la funció constitutiva de la comunitat.
5. La veritat i la política: el paper de la veritat i de la mentida en el àmbit de la política.
6. La responsabilitat personal i col·lectiva: la resposta individual i col·lectiva davant dels reptes del present.
 
Bibliografia
ARENDT, Hannah, (2016). La condición humana. Barcelona: Paidós.
(2006). Los orígenes del totalitarismo, Madrid: Alianza.
(2007). Responsabilidad y juicio, Barcelona: Paidós.
(2006). Eichmann en Jerusalén. Un estudio sobre la banalidad del mal. Barcelona: DeBolsillo.
(2013). Sobre la revolución. Madrid: Alianza
(2015). Crisis de la Republica. Madrid. Trotta.
(2017). Hombres en tiempos de oscuridad. Barcelona: Gedisa.
(2019). Pensar sin asideros. Ensayos de comprensión. Vol. I i II. Barcelona. Página Indómita
(2020). Participar del món. Palma: Lleonard Muntaner
(2022) La desobediència civil. Palma. Lleonrad Muntaner
(2006). YOUNG BRUEHL, Elisabeth, Hannah Arendt. Una biografía. Barcelona: Paidós.
(2021). ROSE HILL, Samantha, Hannah Arendt, London, Reaktion Book.
 

Calendari: Els divendres, 7, 14, 21 d'octubre; 4, 11 i 18 de novembre.
*Dia 28 d'octubre no hi haurà classe
Horari: 18:30h a 20h
Lloc: La Central del Raval / Virtual 

Preu: 90 € (6 sessions) 

Funcionament
El curs té dues modalitats: presencial o virtual.
La professora durà a terme la classe des de La Central del Raval amb un nombre reduït d'alumnes i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. 
La versió virtual de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
Uns dies abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom, de manera que, si algú té dificultats pot fer-nos consultes prèvies al dia de la classe.

Presencial o virtual
Si opteu per la modalitat presencial, esteu acceptant assistir a les classes estipulades per calendari, en cas que, excepcionalment, no es pugui assistir a una sessió es podrà recórrer a la modalitat virtual. Les claus d'accés les enviarem a tot el grup uns dies abans de l'inici del curs.
L'aforament és limitat i, per tant, ho són les places virtuals, si s'opta per la modalitat virtual, no es podrà assistir presencialment. 
El curs està programat per seguir-se en l'horari estipulat per calendari, les classes no es graven.

Condicions d'inscripció 
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
En cas de no poder assistir al curs, s'haurà d'avisar amb un mínim de 48h d'antelació, en cas contrari, només es reemborsarà la meitat de la matrícula del curs.
Després de la primera sessió no es reemborsarà l'import del curs. 
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935504614

Curs impartit en català

Docentes

Stefania Fantauzzi

És investigadora del “Seminari Filosofia i Gènere” de la Universitat de Barcelona i del grup GAPP (Grup arendtià pensament i política). ...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙