Gabinete

La gran literatura només ens emociona?

Alba Sabaté

Fecha de inicio 21.10.2020

Fecha fin 9.12.2020

Horario 19h a 20:30h

Lugar La Central (c/Mallorca)

Precios 120€ (8 sessions)

Datos adicionales Els dimecres; 21 d’octubre, 28 d’octubre, 4 de novembre, 11 de novembre, 18 de novembre, 25 de novembre, 2 de desembre i 9 de desembre

La gran literatura només ens emociona? Seguim llegint Sòfocles, Safo, Ovidi, Llull, Shakespeare, Mary Shelley, Flaubert, Víctor Català, Woolf, Joan Vinyoli... Què hi busquem, en les seves paraules? Emoció? Altres vides? Aprendre? Entendre’ns? Esdevenir unes altres persones mentre ens dura la il·lusió de la lectura? Per què hi ha obres que encara les podem llegir com les llegien a l’època en què van ser escrites? Les entenem de la mateixa manera? Podríem? Què canvia amb el temps?

D’això va aquest curs. Agafar algunes de les obres cabdals que podríem incloure en aquest gran concepte que es va inventar Goethe, literatura universal, i plantejar-nos tots plegats què ens les fa encara tan properes, què hi aprenem, què ens emociona, què ens han llegat, i, en definitiva, entendre per què ens criden encara des de les lleixes de les nostres biblioteques i llibreries.

1.- Llegim i parlem d’Antígona i Èdip rei, de Sòfocles, ens emocionem amb la tragèdia d’un home i d’una dona que ha inspirat Freud, Brecht, Espriu... Ha canviat gaire la nostra moral? Som Antígones o Ismenes en el món actual?

2.- Llegim i parlem de les Confessions, d’Agustí d’Hipona, i descobrim l’home que es fa preguntes, l’home que busca certeses, l’home feble, que dubta; l’home que, com nosaltres, lluita també per entendre què és el temps.

3.- Llegim i parlem de Ramon Llull i ens embarquem en una vida i una obra d’interioritats, també d’assumpció de febleses i de reptes. Descobrim la persona que s’ensenya, la persona que parla de l’amor més pur, la que fracassa, la persona que creu en la paraula.

4.- Llegim i parlem de Goethe i del seu desig d’aprendre, i amb ell aprenem també a dubtar dels colors que veiem i a estimar el paisatge. Llegim i parlem de Werther, i ens acostem al Romanticisme. Com estimem, com volem i podem estimar? Llegim per estimar més?

5.- Llegim i parlem del Boccaccio narrador, del Keats poeta i del Pasolini cineasta, olorem una alfàbrega florida, i ens demanem per què la mateixa passió amorosa és el fil conductor de moltes de les grans obres al llarg del temps.

6.- Llegim i parlem de Mary Shelley i del seu “monstre”, i ens plantegem per què ens escarrassem a crear vida, per què volem ser eterns, per què ens fascina la ciència-ficció, i per què ens identifiquem amb sèries com Black mirror o amb la darrera novel·la de McEwan.

7.- Llegim i parlem de Caterina Albert i Solitud, i hi seguim veient la dona, la vida, el sexe, la mirada, la por, la immensitat del món, el desig de ser, igual com ho vèiem en Madame Bovary o en Anna Karènina, en la Colometa o en la Carola Milà.

8.- Llegim i parlem de Joan Vinyoli, i amb ell ens endinsem en nosaltres mateixos i en la nostra vulnerabilitat per trobar-hi paraules que descriguin i entenguin l’abisme que de vegades s’esdevé entre el nostre món interior i la incapacitar que sovint tenim per verbalitzar-lo.
 
Alba Sabaté
És escriptora i professora de Literatura Catalana i Universal a l’Institut Salvador Dalí, i ha impartit també cursos sobre literatura a biblioteques. Aniversari i L’hotel blanc de la platja, finalista del Premi Prudenci Bertrana, són les dues últimes novel·les publicades. Al gener sortirà Galetes de mel i gingebre. Col·labora al diari digital Núvol.

Calendari: Els dimecres; 21 d’octubre, 28 d’octubre, 4 de novembre, 11 de novembre, 18 de novembre, 25 de novembre, 2 de desembre i 9 de desembre
Horari: 19h a 20:30h
Lloc: La Central (C/Mallorca)
Preu: 120 € (8 sessions)

Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01

Les inscripcions només seran definitives una vegada s’hagi efectuat el pagament del curs.
Els antics alumnes  tenen un 5% de descompte. 
Després de la primera sessió, no es reemborsarà l’import del curs. En cas de no poder assistir al curs, caldrà avisar amb un mínim de 48h d’antelació. En cas contrari, es reemborsarà només la meitat de l’import. 
Si les circumstàncies ho requereixen, la programació dels cursos pot ser modificada. 
La targeta de client és vàlida pels cursos de l’Acadèmia.

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙