Curso

Una mirada femenina al Japó dels segles XX i XXI

Alberto Martín

Fecha de inicio 25.5.2022

Fecha fin 20.7.2022

Horario 18h a 19:30h

Lugar La Central del Raval / Virtual

Precios 75 € (5 sessions)

Datos adicionales Els dimecres, 25 de maig, 8 i 22 de juny, 6 i 20 de juliol

La literatura japonesa ha tingut, i mantingut, una marcada presència femenina des dels seus inicis: el Kojiki, el Manyôshu o la celebèrrima La historia de Genji, escrita per Murasaki Shikibu, són una bona mostra de la importància primerenca de les dones en les obres literàries fundacionals de Japó. Aquesta empremta femenina s'ha mantingut al llarg del període Heian, l'era medieval, els períodes Edo, Meiji, Taishô, Shôwa i l'actual Heisei. En aquest gabinet de lectura ens centrarem en cinc autores que pertanyen al període Taishô, Shôwa i Heisei, és a dir, des de principis del segle XX fins l'actualitat. Chiyo Uno, Takako Takahashi, Yûko Tsushima, Hiromi Kawakami y Yu Miri ens mostraran, des de la seva perspectiva, el relat del Japó dels segles XX i XXI.

Programa:

Primera sessió: Ohan, de Chiyo Uno.
Chiyo Uno, una de les pioneres del moviment feminista al Japó, va ser molt maltractada per la premsa sensacionalista de la seva època, que la va titllar de femme fatale. Dissenyadora de kimonos i editora de revistes de moda, Chiyo Uno és una de les escriptores més important del segle XX a Japó. Ohan n'és una petita gran mostra: amb una prosa intimista i senzilla, enmarcada pel pas de les estacions i les divagacions del seu protagonista, Uno ens permet assaborir una de les tragèdies més suggerents i evocatives del passat segle.

Segona sessió: Mujeres solas, de Takako Takahashi.
Takako Takahashi ens presenta una sèrie de relats interconnectats on allò oníric s'apropia de la realitat i comença a redefinir-la  i reconstruir-la amb les seves pròpies lleis. Les seves protagonistes aniran descobrint nous aspectes de la seva vida i de la seva personalitat que, fins a aquell moment, desconeixien: un renaixement que passa per entendre la ruptura que existeix entre la seva propia individualitat i la visió que la societat que les envolta construeix d'elles.

Tercera sessió: Territorio de luz, de Yûko Tsushima.
Crònica d'una separació i disecció de la maternitat, l'obra de Yûko Tsushima va ser mereixedora del Noma Prize l'any 1978. L'escriptora, filla del cèlebre autor Osamu Dazai, va ser una de les més importants de la seva generació i va donar a llum una obra multidisciplinar, ja que també va escriure assaig i crítica literària. Amb Territorio de luz, Tsushima va visibilitzar la realitat de les mares solteres amb un relat ple de desitgos foscos i de llums solitàries. 

Quarta sessió: El cielo es azul la tierra es blanca, de Hiromi Kawakami.
Hiromi Kawakami és, sens dubte, una de les autores més conegudes a Occident, juntament amb Banana Yoshimoto i Yoko Ogawa. Dins de la seva extensa obra, una de les peces més reconegudes per crítica i públic és El cielo es azul, la tierra blanca. Una obra romàntica impregnada de malenconia i que ens explica la història d'amor entre Tsukiko, una dona que es dedica en cos i ànima a la seva feina, i el seu antic mestre, ara ja retirat. Una obra plena de quotidianitat i transcendència, de menjars i de begudes, de temps i de silencis... Però sobretot, un retrat de dos èpoques diferents que es troben en un present carregat d'incerteses i de futur.

Cinquena sessió: Tòquio, estació de Ueno, de Yû Miri.
Yû Miri és una escriptora controvertida al Japó: membre d'una minoria ètnica coreana, catòlica i mare soltera, l'autora de la darrera sessió ha hagut de cancel·lar algunes de les seves aparicions públiques per amenaces de bomba. L'obra que analitzarem ens mostra la història oculta de Japó, aquella que ha volgut ser relegada a l'oblit: la d'aquells que van haver de marxar del camp per trobar una feina precària a la gran ciutat, la dels pobres que malviuen en els parcs, la del desastre de Fukushima... Una obra tan colpidora com poètica.


Calendari: Els dimecres, 25 de maig, 8 i 22 de juny, 6 i 20 de juliol
Horari: 18h a 19:30h
Lloc: La Central del Raval / Virtual
Preu: 75 €

Funcionament
- El curs té dues modalitats: presencial o virtual.
- El professor durà a terme la classe des de La Central del Raval amb un nombre reduït d'alumnes i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
- Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. Si les normes decreten unes restriccions més estrictes, es farien només telemàticament.
- La versió online de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
- Uns dies abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom, de manera que, si algú té dificultats pot fer-nos consultes prèvies al dia de la classe.

Presencial o virtual
- Si opteu per la modalitat presencial, esteu acceptant assistir a les classes estipulades per calendari, en cas que, excepcionalment, no es pugui assistir a una sessió es podrà recórrer a la modalitat virtual. Les claus d'accés les enviarem a tot el grup uns dies abans de l'inici del curs.
- L'aforament és limitat i, per tant, ho són les places virtuals, si s'opta per la modalitat virtual, no es podrà assistir presencialment.
- El curs està programat per seguir-se en l'horari estipulat per calendari, les classes no es graven.

Condicions d'inscripció 
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
En cas de no poder assistir al curs, s'haurà d'avisar amb un mínim de 48h d'antelació, en cas contrari, només es reemborsarà la meitat de la matrícula del curs.
Després de la primera sessió no es reemborsarà l'import del curs. 
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

*Curs impartit en català

Imatge: Fa yeung nin wa (In the Mood for Love); 2000, Wong Kar-Wai

Docentes

Alberto Martín

Alberto Martín es responsable de la sección de Terror, Fantasía y Ciencia Ficción en La Central (C/ Mallorca). Licenciado en Comunicació...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙