Curso

El majordom amb un canelobre a la biblioteca
El què, el qui, el quan i el com de la ficció sobre crims

Antonio Lozano

Fecha de inicio 21.3.2022

Fecha fin 25.4.2022

Horario 19h a 20:30h

Lugar La Central (c/ Mallorca) / Virtual

Precios 60€ (4 sesiones)

Datos adicionales Els dilluns, 21 de març, 28 de març, 4 d'abril i 25 d'abril (dies 11 i 18 d'abril no hi haurà classe) *curso impartido en catalán

Pocs gèneres literaris tenen un seguiment tan massiu com la novel·la negra i alhora desperten tants recels entre la comunitat lectora, que el veuen com menor des d’un punt de vista literari o morbós des d’una òptica moral. Però el cert és que no hi ha motor narratiu tan atractiu com una bona investigació o un misteri. La gran paradoxa del gènere és que malgrat articular-se en torn d’uns codis força estrictes permet endinsar-se en la naturalesa humana i en el cos social des d’un munt d’angles. Aquest curs pretén diseccionar la ficció policial com si es tractés d’un dels cadàvers que amb freqüència incorpora, pensar tant en el que cerca i aporta -el seu sentit- com en els recursos -temàtics, formals, ambientals…- al seu abast.  

Programa
 
1a sessió
Introducció. Teories sobre el gènere negre
Tothom creu saber què és una novel·la negra, però què fa veritablement negra a una novel·la? N'hi ha prou amb un crim? La presència d'un detectiu o d'una víctima converteix de forma automàtica qualsevol trama en un exemple de la mateixa? Procurarem posar les bases conceptuals i pràctiques que el defineixen, aclarint pel camí malentesos, la qual cosa ens portarà a emmarcar històricament el gènere i atendre a la seva evolució.
 
2a sessió
L’investigador (o qui mira)
Siguin detectius professionals o amateurs, policies, el cercle de la víctima, mers curiosos... no hi ha gènere negre sense algú que busca respostes per tal de resoldre una incògnita (identitat d'un assassí, localització d'un desaparegut o d'un botí, etc.) Ara bé, això pressuposa una mirada específica, el punt de vista de cadascú ve determinat per factors històrics, biogràfics, laborals, socials, culturals i d'altres. A més l'investigador suposa una projecció del lector, d'alguna manera hi treballen plegats i el segon inevitablement pretén avançar-se al primer.
Estudiarem la seva figura -sobretot com condiciona la narració-, els seus models i les mutacions que ha experimentat al llarg del temps.
 
3a sessió
La trama
La ficció criminal exigeix, abans de tot, un delicte o un crim, sigui real o imaginari, sigui executat, en procés o en planificació. Al voltant d'aquest requisit -haver-hi algú disposat a transgredir la norma social- es desplega una història que pot prendre moltes configuracions i camins, els quals determinaran el subgènere específic de l'obra -novel·la policíaca, novel·la d'intriga, "locked room mystery"... Quines particularitats tenen cadascun d'ells i quins manuals d'instruccions demanen? Fins a on limiten els codis respectius? Quin és l'arsenal bàsic de recursos a disposició dels escriptors per fer que una història funcioni: el gir sorprenent, l'ambientació, els secundaris, els deus ex machina...?, són algunes de les preguntes a debatre.
 
4a sessió
Realitat versus ficció
La ficció criminal, en qualsevol disciplina artística, ha hagut de negociar el grau de realisme que ha estat disposada a incorporar. Fins a on mostrar la rutina del seu cos de funcionaris, tan grisa, administrativa i feixuga com la de qualsevol col·lega de l’àmbit públic, quan els llampecs excitants —un avenç en una investigació, el desplegament d’una operació…— garanteixen retenir el lector com a ostatge? Entre l’heroi i el buròcrata, qui no es quedaria amb el primer si el que es busca és l’entreteniment?
Aquella màxima periodística de no deixar que la veritat espatlli una bona història ha trobat la seva formulació perfecta en les novel·les i produccions audiovisuals de gènere negre en sentit ampli. Reflexionarem sobre la tensió entre necessitat de versemblança i generositat amb les llicències que ha marcat el gènere, sobre si els clixés es corresponen amb el món factual o funcionen com eines per facilitar l’experiència lectora. A més pararem especial atenció al true crime.
 
Bibliografia
Trets per totes bandes. Volums 1 i 2/ A quemarropaVolúmenes 1 y 2Jordi Canal I Artigas I Àlex Martín Escribà. Alrevés.
Els crims del carrer MorgueLos crímenes de la calle Morgue. Edgar Allan Poe. Diverses edicions.
La finestra alta / La ventana alta. Raymond Chandler. Diverses edicions.
Sota els vents de Neptú /Bajo los vientos de Neptuno. Fred Vargas. Amsterdam/Siruela
El expreso de Tokio. Seicho Matsumoto. Libros del Asteroide.
A cada cual, lo suyo. Leonardo Sciascia. Tusquets.
El hombre perdido. Jane Harper. Salamandra.
Devoradores de sombras. Richard Lloyd Parry. RBA.
Policies. Joan Miquel Capell i Andreu Martí. Alrevés. 

Calendari: Els dilluns, 21 de març, 28 de març, 4 d'abril i 25 d'abril (dies 11 i 18 d'abril no hi haurà classe)
Horari: 19h a 20:30h
Lloc: La Central (c. Mallorca) o virtual

*Curs impartit en català

Funcionament
- El curs té dues modalitats: presencial i virtual.
- El professor durà a terme la classe des de La Central de c.Mallorca amb un nombre reduït d'alumnes (respectant l'aforament establert per llei) i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
- Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. Si les normes decreten unes restriccions més estrictes, es farien només virtualment.
- La versió virtual de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
- Uns dies abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom, de manera que, si algú té dificultats pot fer-nos consultes prèvies al dia de la classe.

Presencial o virtual
- Si trieu la modalitat presencial del curs, accepteu venir a la llibreria els dies estipulats per calendari, en cas que, excepcionalment, no es pugui assistir a una sessió es podrà recórrer a la modalitat virtual. Enviarem, uns dies abans de l'inici del curs, les claus d'accés a tot el grup.
- Les places presencials són limitades, és per això, que si trieu la modalitat virtual no podrà optar-se a la presencialitat.

Condicions d'inscripció
- Les inscripcions només seran definitives una vegada s’hagi efectuat el pagament del curs.
- Els antics alumnes  tenen un 5% de descompte. 
- Després de la primera sessió, no es reemborsarà l’import del curs. En cas de no poder assistir al curs, caldrà avisar amb un mínim de 48h d’antelació. En cas contrari, es reemborsarà només la meitat de l’import. 
- Si les circumstàncies ho requereixen, la programació dels cursos pot ser modificada. 
- La targeta de client és vàlida pels cursos de l’Acadèmia.

Imatge: Escena de la pel·lícula Murder on the Orient Express (1974), dirigida per Sidney Lumet, adaptació de la novel·la d'Agatha Christie.

Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 14

Docentes

Lozano, Antonio

Barcelona, 1974 es licenciado en Ciencias de la Comunicación por la UAB y cursó un doctorado en Humanid...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙