Curso

Lectura de Paul Celan

Arnau Pons

Fecha de inicio 6.10.2020

Fecha fin 24.11.2020

Horario 18:30h a 20:30h

Lugar La Central del Raval

Precios Presencial: 160 euros (8 sessions) PLACES PRESENCIALS EXHAURIDES Online: 128 € (reducció del 20%) PLACES ONLINE OBERTES

Datos adicionales Els dimarts, 6, 13, 20 i 27 d’octubre; 3, 10, 17 i 24 de novembre.

Paul Celan va escriure els seus poemes en alemany quan assenyalar els crims nazis molestava i quan s’evitava parlar explícitament de les víctimes jueves. Tot i això, en aquest context d’ocultació va ser capaç de dotar els seus textos d’un contingut crític i subversiu sense parió. I és que els poemes analitzen sovint les condicions culturals que van donar lloc a l’extermini, alhora que qüestionen la seva pròpia adequació i pertinència al que diuen, com si cada poema hagués de donar comptes del cèlebre veredicte d’Adorno sobre la poesia després d’Auschwitz. En virtut d’aquesta crítica i de la reflexivitat que l’acompanya, la poesia de Celan adquireix avui dia una significació particular i una vigència punyent. En llegir els seus poemes assistim a un examen implacable i exigent de la naturalesa mateixa de l’acte poètic gràcies a la dissociació entre un jo (el subjecte històric, fora de la poesia) i el tu (el subjecte líric, dins de la poesia), cosa que permet un diàleg contradictor en el si de la llengua amb què va tenir lloc l’esdeveniment dels camps.
 
Lectura de Cristall d’alè de Paul Celan 

Els vint-i-poemes del cicle Cristall d’alè de Paul Celan van ser publicats per primera vegada en una edició de bibliòfil el setembre de 1965, acompanyats de vuit gravats de Gisèle Celan-Lestrange. Va ser aquella mateixa tardor, marcada per aquesta col·laboració artística, que la parella va decidir separar-se, almenys temporalment. Els greus conflictes que vivien a causa de les crisis psíquiques del poeta feien molt difícil una vida en comú. La veritat és que en aquests poemes Celan reafirma la seva preferència per una parella que mai no li fallarà: el seu alter ego, que sovint anomena Tu. Per tal de manifestar la seva oposició a les lectures materialistes de Peter Szondi, Hans-Georg Gadamer va voler comentar aquest cicle poema a poema, en un llibret que fins ara ha estat d’obligada referència acadèmica: ¿Quién soy yo y quién eres tú? (Herder, 1999). Ara el lector pot rellegir aquests textos a la llum dels comentaris que el filòleg francès Jean Bollack –amic de Szondi i de Celan– va escriure per tal de replicar a l’hermenèutica filosòfica gadameriana. Una vegada més, Bollack desplega aquí la seva troballa: el poeta s’ha escindit en dues instàncies: el jo, o subjecte històric, i el tu, o subjecte líric. Per tant, el lector es troba sovint davant del diàleg irònic que entaulen aquests dos pronoms essencials. Per la seva banda, Arnau Pons complementa el desxiframent en qüestionar les interpretacions suposadament crítiques que han sorgit en l'àmbit universitari i aporta així el seu punt de vista, no només com a teòric i com a traductor de Celan, sinó també com a creador.
El taller constarà de 8 sessions en què es comentaran, un a un, els poemes d’aquest cicle, en un debat crític entre l’hermenèutica filosòfica i l’hermenèutica crítica.
____________________________________

 
Calendari: Els dimarts, 6, 13, 20 i 27 d’octubre; 3, 10, 17 i 24 de novembre.
Horari: 18:30h a 20:30h
Lloc: La Central del Raval
Preu: 160 euros (8 sessions)
Preu online: 128 € (reducció del 20%)*
*Donades les circumstàncies hem hagut de reduïr l'aforament de les nostres aules, és per això que us oferim l'opció de seguir el curs des de casa a través de la plataforma Zoom. Per a més informació: academia@lacentral.com

**Els alumnes que es van inscriure a l’edició del curs afectada per la pandèmia covid-19 queden exempts de pagament

Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01

Les inscripcions només seran definitives una vegada s’hagi efectuat el pagament del curs. Els antics alumnes tenen un 5% de descompte. Després de la primera sessió, no es reemborsarà l’import del curs. En cas de no poder assistir al curs, caldrà avisar amb un mínim de 48h d’antelació. En cas contrari, es reemborsarà només la meitat de l’import. Si les circumstàncies ho requereixen, la programació dels cursos pot ser modificada. La targeta de client és vàlida pels cursos de l’Acadèmia.

CURSO COMPLETO: Los interesados en apuntarse a la lista de espera pueden escribir a academia@lacentral.com

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙