Curso

Ciència, tecnologia i política en el canvi d’època

Ens pot ajudar la ciència i la tecnologia a millorar el funcionament de la política?

Joan Subirats

Fecha de inicio 3.12.2024

Fecha fin 17.12.2024

Horario 18h a 19:30h

Lugar La Central del Raval

Datos adicionales Els dimarts, 3, 10 i 17 de desembre

Les democràcies contemporànies s'enfronten a un horitzó molt condicionat per canvis i amenaces de gran importància. La llista de reptes i riscos és llarga i ben coneguda. El que alguns anomenen “policrisi” està fent cada cop més difícil saber per on orientar les polítiques a desplegar per part dels poders públics. D'altra banda, la dificultat de contrastar el que apareix a cada moment com a notícia, projecta un vel d'incertesa i desconfiança que no propicia un debat fiable sobre causes, efectes i decisions a prendre. Mai com ara es disposa de tanta informació, de tanta capacitat tecnològica i de tant coneixement acumulat, i, en canvi, la democràcia afronta una manca d'acord significativa sobre el diagnòstic dels problemes que l'afecten i les  respostes que cal endegar.
 
Jorge Wagensberg deia, en un dels seus cèlebres aforismes, que la història de la ciència és la història de les bones preguntes, mentre que la història de les creences és la història de les bones respostes. Serveixi la cita per posar en relleu que ciència, tecnologia i política tenen objectius i orientacions diferents. Uns, els científics o tecnòlegs, mostren evidències, acumulen estudis i investigacions, reforcen cada dia que passa les potencialitats dels seus equipaments per tractar dades i fer propostes d’actuació. Altres, els polítics, estaran més o menys d'acord amb el diagnòstic segons siguin els valors que els guien, però el seu dia a dia és navegar entre tota mena de dificultats, interessos i pressions, cercant no les respostes científicament o tècnicament millors, sinó aquelles que es puguin aprovar al si de les institucions legitimades per decidir en nom de tothom.
 
Hi ha camins que permetin reforçar les decisions democràtiques sense caure en l’autoritarisme dels experts o en l’estricta aplicació de la tecnologia més avançada?
 
Programa

1. EL PODER POLÍTIC I EL PODER DEL CONEIXEMENT O DE LA TECNOLOGIA. Que governin els que en saben o les màquines intel·ligents, o que governin els que ens representen?. D’on venim?. On som?

2. EL CANVI D’ÈPOCA. COMPLEXITAT I INCERTESA. Hem anat passant de que sabíem quin era el problema i no teníem clara la solució, a que ara ja no som ni capaços de definir amb claredat el problema. Els límits de la Intel·ligència Artificial

3. CIÈNCIA I TECNOLOGIA PER A LA POLÍTICA I LES POLÍTIQUES PÚBLIQUES. Com passar de les evidències a la capacitat de canviar les coses. Política i polítiques. Evidències, arguments i persuasió. Algunes propostes

Bibliografia
La Sociedad del desconocimiento, Daniel Innerarity, Galaxia Gutenberg
El placer de la ciencia, Jim Al-Khalili, Alianza
Ideas para la imaginación impura, Jorge Wagensberg, Metatemas
¿Por qué la gente odia la política?, Ernesto Ganuza, Joan Font, Catarata
La política como profesión, Max Weber, Biblioteca Nueva
La fe en la Inteligencia Artificial, Helga Nowotny, Galaxia Gutenberg
Pensar en sistemas, Donella Meadows, Capitan Swing

Calendari: Els dimarts, 3, 10 i 17 de desembre
Horari: 18h a 19:30h

Lloc: La Central del Raval

El curs és únicament presencial, les classes no es graven.

Preus
General: 48 € (3 sessions) / Ex-alumnat:* 45,60 € (3 sessions)

*Si ja has fet un curs de l'Acadèmia, la web et reconeixerà automàticament i se t'aplicarà el descompte a la cistella de compra. Si vols tramitar la teva matrícula presencialment a la llibreria donant les teves dades, comprovarem que ja has fet un curs amb nosaltres i t'aplicarem el descompte.

Condicions d'inscripció 
Les inscripcions poden tramitar-se a través d'aquesta web o a la caixa de la llibreria.
Si t'inscriu's a través de la web rebràs un correu de confirmació amb el full d'inscripció i el rebut del curs. Si no l'has rebut contacta'ns a: academia@lacentral.com
Si no es pot assistir al curs, s'haurà d'avisar per correu electrònic a: academia@lacentral.com, amb un mínim de 48h d'antelació, el desistiment de la matrícula s’haurà de deixar per escrit. Si no s’avisa amb almenys 48 h d’antelació, només reemborsarem la meitat de l'import de la matrícula. El mateix dia del curs i un cop començat, no es reemborsarà la matrícula.
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.
 
Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Imatge: Scuola di Atene (1510 - 1512), Raffaello Sanzio 

Curs impartit en català

Docentes

Subirats, Joan

Joan Subirats és Doctor en Ciències Econòmiques i Catedràtic de Ciència Política. És professor universitari des de 1974. L’any 2017 va i...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙