Gabinete

Gabinet de lectura de ciència-ficció: Els visitants

Alberto Martín

Fecha de inicio 2.10.2024

Fecha fin 11.11.2024

Horario 19h a 20:30h

Lugar La Central del Raval / Virtual

Precios General: 95 € (6 sesiones) / Ex-alumnado: 90,25 €

Datos adicionales Los miércoles alternos, 2, 16, 30 de octubre; 13, 21 y 11 de noviembre

És possible que estiguem sols a l'univers? Que de tots els milions i milions d'estrelles que existeixen, només hi visquem nosaltres? Que només la Terra estigui habitada? La ciència encara no ho ha pogut demostrar, però la literatura de ciència-ficció ja ens ha deixat una bona mostra de com poden ser els habitants d'altres planetes i com poden ser els contactes amb ells. En aquest gabinet de lectura proposem una sèrie d'obres on el contacte directe o indirecte amb els visitants d'altres planetes és el centre de la història.
 
Programa


Sessió 1: La mà esquerra de la foscor (Ursula K. Le Guin, 1969)
 
Donarem inici al gabinet amb una de les obres més revolucionàries del gènere de la mà d'una autora imprescindible. Dins del cicle Ekumen, Le Guin ens farà viatjar fins al planeta Hivern per descobrir una població hermafrodita que només defineix el seu sexe durant l'epoca de kémmer (zel). Amb una prosa poètica i profundament reflexiva,  l'apassionant història ens permetrà endinsar-nos en qüestions filosòfiques de gran importància.
 
Sessió 2: Encontre amb Rama (Arthur C. Clarke, 1972)
 
Possiblement, un dels clàssics indiscutibles de la literatura sobre extraterrestres. Aquesta obra multipremiada d'Arthur C. Clarke és una obra mestra de la literatura on se'ns explica el contacte de l'ésser humà amb una estructura que provè de l'espai i que sembla construïda per ésser alienígenes. Una lectura fascinant, enlluernadora i misteriosa.
 
Sessió 3: Los propios dioses (Isaac Asimov, 1972)
 
És complicat entendre la ciència-ficció contemporània sense el paper que va jugar Isaac Asimov, considerat un dels pares del gènere. Los propios dioses, una de les seves darreres obres, va resultar profundament renovadora dins del seu estil i arguments: Asimov va declarar que era, probablement, la seva millor obra. Dimensions, espais i temps diferentes, juntament amb civilitzacions contraposades es donen la mà per crear una història increïble.
 
 
Sessió 4: Alba (Octavia Butler, 1987)
 
Alba és la porta d'entrada a una de les trilogies més importants de la història de la ciència-ficció: Xenogènesi. Octavia Butler ens proposa un viatge absolutament fascinant i trencador tancats entre les quatre parets on es troba retinguda la Lilith Iyappo, possiblement l'última supervivent de la humanitat que es troba atrapada dins una habitació sense saber qui són els seus captors, què voldran ni quins motius tenen per haver-la salvat.
 
Sessió 5: Fiasco (Stanislaw Lem, 1987)
 
Stanislaw Lem és, possiblement, un dels autors més fascinants i complexes dins el gènere. Autor d'una extensa obra literària, Lem va signar una darrera obra de ciència-ficció que condensava de manera excel·lent tota la seva filosofia i la seva infinita creativitat. El trobament infuctuós amb una raça alíenigena és el motiu central d'aquesta obra profundament pessimista i humana que té diversos punts de contacte amb SolarisEdén i El Invencible.
 
Sesssió 6: Aprendre, si tenim sort (Becky Chamberts, 2019)
 
I si la humanitat haguès creat una tecnologia que permetès que els cossos s'adaptin a nous entorns, per molt hostils que siguin? Becky Chambers ens transporta a un viatge a travès del Sistema solar per trobar nous tipus de vida i què podriem aprendre d'elles. Amb l'habitual sensibilitat i humanitat que despren la narrativa de Chambers, Aprendre, si tenim sort és una de les més brillants reflexions sobre l'ésser humà que ens ha donat la novel·la en els darrers anys.
 

Calendari: Els dimecres alterns: 2, 16, 30 d'octubre; 13, 21 i 11 de novembre
Horari: 19h a 20:30h
Lloc: La Central del Raval

Aforament: 15 places presencials / 30 places virtuals

Preus
General: 95 € (6 sessions) / Ex-alumnat*: 90,25 €

*Si ja has fet un curs de l'Acadèmia, la web et reconeixerà automàticament i se t'aplicarà el descompte a la cistella de compra. Si vols tramitar la teva matrícula presencialment a la llibreria donant les teves dades, comprovarem que ja has fet un curs amb nosaltres i t'aplicarem el descompte.


Funcionament  del gabinet de lectura 
Els gabinets de lectura són quinzenals perquè les persones participants tinguin temps a llegir els llibres que es proposen a cada sessió. Tenint en compte això, el llibre de la primera sessió s'haurà d'haver llegit abans de començar el gabinet: La mà esquerra de la foscor (Ursula K. Le Guin, 1969), Totes les lectures estan disponibles a La Central.
El professor durà a terme la classe des de La Central del Raval (Elisabets,6) amb un nombre reduït d'alumnes i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. 
La versió virtual de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
Uns dia abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom.

Condicions d'inscripció 
Les inscripcions poden tramitar-se a través d'aquesta web o a la caixa de la llibreria.
Si t'inscriu's a través de la web rebràs un correu de confirmació amb el full d'inscripció i el rebut del curs. Si no l'has rebut contacta'ns a: academia@lacentral.com
Si no es pot assistir al curs, s'haurà d'avisar per correu electrònic a: academia@lacentral.com, amb un mínim de 48h d'antelació, el desistiment de la matrícula s’haurà de deixar per escrit. Si no s’avisa amb almenys 48 h d’antelació, només reemborsarem la meitat de l'import de la matrícula. El mateix dia del curs i un cop començat, no es reemborsarà la matrícula.
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.
 
Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Curs impartit en català

Docentes

Martín, Alberto

Alberto Martín es responsable de la sección de Terror, Fantasía y Ciencia Ficción en La Central (C/ Mallorca). Licenciado en Comunicació...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙