Curso

Cossos i sexualitats en els llibres il·lustrats 

Elena Fierli

Fecha de inicio 7.10.2024

Fecha fin 2.12.2024

Horario 18h a 19:30h

Lugar La Central del Raval

Precios General: 80 € / Ex alumnado: 76 €

Datos adicionales *Curso en catalán / Los lunes alternos, 7 de octubre, 21 de octubre, 4 de noviembre, 18 de noviembre y 2 de diciembre

Podem explicar històries no normatives durant la infància? Hi ha alternatives que subverteixin l'hegemonia? Els llibres il·lustrats són un dels primers canals d'entrada a la lectura i a la creació d'imatges, en els primers anys de vida absorbim i integrem paraules, idees i nous conceptes. Aquest bagatge incorporat ens acompanya tota la vida i pot resultar inalterable.

Malgrat això, avui dia, hi ha un viratge cap a una literatura il·lustrada més conscient que defuig els rols de gènere i posa en qüestió la representació, però ens hem desprès realment de tots els estereotips? Com podem abordar la dissidència durant la infantesa?

En aquest cicle de trobades tractarem la literatura il·lustrada que s'ocupa dels cossos, les identitats i les sexualitats. Aquest curs es dirigeix a totes les persones interessades en la literatura il·lustrada, a les famílies que volen saber-ne més i a les persones que treballen en l'àmbit educatiu. Elaborarem una guia de lectures per aplicar al nostre dia a dia.
 
L'objectiu del curs és analitzar les imatges des del punt de vista de la representació i amb una perspectiva de gènere. La persistència d’un sistema jeràrquic i hegemònic depèn, entre altres factors, de les creences, els estereotips i els prejudicis que transmetem a través de les imatges que estan presents en els llibres il·lustrats. Analitzant-les, podrem abordar com revertir la influència que tenen en la desconstrucció dels estereotips de gènere i la construcció de l’imaginari de cada persona.
 
El curs començarà amb una introducció sobre els feminismes i els estereotips de gènere i una breu anàlisi de les representacions dels cossos en els llibres il·lustrats. Tot seguit analitzarem grups de llibres seleccionats que ens permeten abordar diferents temàtiques de la relació cossos-gènere. Els temes en què ens centrarem són: les representacions dels cossos, les identitats, la reproducció i la maternitat, les sexualitats, les subjectivitats trans*, els estereotips en els rols i les relacions, el final del cos reproductiu/"útil" i la vellesa.
 
Programa

1. Introducció
Els estereotips de gènere transmesos a través de les imatges dels llibres il·lustrats.
Anàlisi amb perspectiva de gènere.
Feminismes i relació amb la infància.

2. Què és un llibre il·lustrat de qualitat i quins tabús transmet
El llibre il·lustrat com a resultat d'un projecte i una reflexió des de l'autoria i la feina editorial. Com es construeix un llibre il·lustrat? La forma del llibre com a mirall d’un posicionament cultural.
Els àlbums il·lustrats llegits amb perspectiva de gènere: quins són els tabús que hi persisteixen?

3. Cossos, reproducció i repronormativitat
Anàlisi de llibres il·lustrats que parlen de cossos i reproducció. Prejudicis i normes d'una societat repronormativa.

4. Identitats i sexualitats - Les subjectivitats trans*
Cis-heteronormativitat i gàbies normatives en la construcció de l’imaginari de les persones. La influència de les imatges il·lustrades.
L'estigma cap a qualsevol persona d'un gènere dissident sovint està present a les imatges dels llibres. La invisibilització i els estereotips encara dominen les representacions i els llibres temàtics no sempre respecten els principis de qualitat: anàlisi dels llibres que narren les subjectivitats trans*.

5. El cos útil
El cos es considera útil fins a que és un cos productiu i reproductiu. I què passa després de la menopausa? Als llibres il·lustrats trobem cossos vells? Com els representem?
 
Bibliografia per sessions
Durant el curs es donarà una bibliografia més ampliada, aquí mostrem la versió reduïda.

Sessió 1
ARCARONS MARTÍ, Laura, COLL GUTIÉRREZ, Carlota, PALOMAR, Eva (2020). La diversitat és divertida. Barcelona: Pol·len edicions.
BARKER, Meg-John, SCHEELE, Julia (2021). Género: Una guía gráfica. Tenerife: Editorial Melusina.
FEDER, Tyler (2022). El teu cos mola!. Barcelona: Bellaterra.

Sessió 2
BOZELLEC, Anne, BRUEL, Christian (2011). Julia, la niña que tenía sombra de chico. Madrid: El jinete azul.
DAMM, Antje (2016). La visita. Barcelona: Tramuntana editorial.
HOOKS, Bell (2020). Teoria feminista: dels marges al centre. Barcelona: Tigre de Paper.

Sessió 3
MAYLE, Peter, ROBINS, Arthur (2014). Don venim?. Madrid: Maeva ediciones.
SALVIA, Anna, TORRÓN, Cristina (Menstruita) (2021). La regla mola (si saps com funciona). Barcelona: Montena Penguin Random House.
SÁNCHEZ, Júlia, FORT, Glòria (2022). Aigua Marina: Un conte per acompanyar la sexualitat a la primera infància. Barcelona: B de blok (Penguin Random House).

Sessió 4
BARBÉ i SERRA, Alba, CARRO IBARRA, Sara, TURU, Joan (2016). Cua de sirena. Barcelona: Bellaterra.
BORGES, Irma, FAGNANI (2022). Francesco. La faldilla lila den Leo. Madrid: Nube Ocho. 
DÍAZ REGUERA, Raquel (2020). Jo soc. Barcelona: Thule Ediciones.
Majewski, Marc (2023). Papallona. Barcelona: Ekaré.

Sessió 5
ERLBRUCH, Wolf (2012) La señora Meier y el mirlo. Barcelona: Libros del Zorro Rojo.
ESCAROLOTA (2021). Así son nuestras reglas. Barcelona: Pol·len edicions.

Calendari: Els dilluns alterns, 7 d'octubre, 21 d'octubre, 4 de novembre, 18 de novembre i 2 de desembre
Horari: 18h a 19:30h
Lloc: La Central del Raval (Elisabets, 6)
 
Preu: 80 € (5 sessions)
Preu ex-alumne: 76 € (5 sessions)*

*Si ja has fet un curs de l'Acadèmia, la web et reconeixerà automàticament i se t'aplicarà el descompte a la cistella de compra.

Funcionament del curs
El curs serà totalment presencial, es farà a La Central del Raval, a l'aula galeria al primer pis, al costat de la secció d'encàrrecs.
Aforament: 15 persones.

Condicions d'inscripció 
Si no es pot assistir al curs, s'haurà d'avisar per correu electrònic a: academia@lacentral.com, amb un mínim de 48h d'antelació, el desistiment de la matrícula s’haurà de deixar per escrit.
Si no s’avisa amb almenys 48 h d’antelació, només reemborsarem la meitat de l'import de la matrícula. El mateix dia del curs i un cop començat, no es reemborsarà la matrícula.
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Curs impartit en català

Imatge: Il·lustració de Marc Majewski autor de Papallona, editat per Ekaré.

Docentes

Fierli, Elena

Historiadora de l'art i especialista en edició i il·lustració infantil i juvenil, treballa com a investigadora independent i amb l'assoc...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙