Curso

Weimar, fragments de mirall: reflectir el present en el passat

Josep Maria Lluró

Fecha de inicio 2.5.2024

Fecha fin 30.5.2024

Horario 18:30h a 20h

Lugar La Central (c/ Mallorca)

Precios 75 € (5 sesiones)

Datos adicionales Los jueves, 2, 9, 16, 23 y 30 de mayo *curso en catalán

En aquests curs analitzarem l’època de la República de Weimar amb un especial interès en enfocar des de les experiències de l’Alemanya d’aquella època el nostre present cultural i polític  europeu.
La història, política, cultural, econòmica, és l’únic laboratori de què disposem per a pensar el present. La República de Weimar va transcórrer en uns temps fascinants, convulsos i disruptius, de moltes novetats i de moltes resistències als canvis. Com els nostres. Potser “emmirallant-nos-hi” podrem percebre millor la fisonomia del nostre temps. Parlarem des d’un punt de vista històric de filosofia, religió, política, tecnologia i art i cultura.

Proposem un seguit de lectures per a poder aprofundir millor en el tema. Aquestes lectures combinen  ficció, assaig i teoria política.

Programa

Sessió 1. La resistència de la tradició a la Modernitat. El progrés com a problema. La crítica a la modernitat des de la modernitat (W. Benjamim). La crítica a la modernitat des de la tradició renovada (Schmitt). Lectura suggerida. W. Benjamin Carrer de sentit únic.

Sessió 2. Les dues cares de la crisi. Avantguardisme i depauperització (B. Brecht). Lectura suggerida. Bertold Brecht, La ópera de cuatro cuartos.

Sessió 3. Democràcia i Dictadura. “És sobirà qui pot instaurar l’Estat d’excepció”. Lectura suggerida Carl Schmitt, Teología política. El nou elitisme: de classe i d’esperit. Lectura suggerida  Ernst Jünger, Sobre los acantilados de mármol.

Sessió 4.  Després de Verdun, on és Déu? Teologies jueva, catòlica i protestant davant la crisi del subjecte europeu. Lectura suggerida Martin Buber Yo y tú. 

Sessió 5. Weimar en retrospectiva. Lectura suggerida de Hermann Broch, Los inocentes. 

Les lectures no són obligatòries, però sí recomanables. Aquest no és un curs per a especialistes, sinó dirigit a persones que tinguin curiositat per relacionar passat i present

Bibliografia
Benjamin, Walter. Carrer de sentit únic. Flanêur, Barcelona, 2023.
Brecht, Bertold. La ópera de cuatro cuartos. Alianza, Madrid, 2016.
Schmitt, Carl. Teología política. Trotta, Madrid, 2009.
Jünger, Ernst. Sobre los acantilados de mármol. Tusquets, Barcelona, 2008.
Buber, Martin. Yo y tú. Herder, Barcelona, 2017.
Broch, Hermann. Los inocentes. DeBolsillo, Barcelona, 2007.
 
Calendari: Els dijous, 2, 9, 16, 23 i 30 de maig
Horari: 18:30h a 20h
Lloc: La Central (c. Mallorca)

Preu: 75 € (5 sessions)

Funcionament
El curs és totalment presencial, es farà a La Central (Mallorca, 237).
Les sessions no es graven, hauran de seguir-se en l'horari establert.

Condicions d'inscripció 
Les inscripcions poden tramitar-se a través d'aquesta pàgina web, al botó INSCRIU-TE o passant per la caixa de la llibreria. Si disposes de compte web, hauràs d'introduir el teu correu electrònic i la clau d'accés que hagis triat, si no hauràs de donar-te d'alta a l'opció nou usuari. Un cop tramitat el pagament web rebràs un correu de confirmació amb el teu tiquet de compra, si no el reps posa't en contacte amb l'Acadèmia: academia@lacentral.com
Si no es pot assistir al curs, s'haurà d'avisar per correu electrònic a: academia@lacentral.com, amb un mínim de 48h d'antelació, el desistiment de la matrícula s’haurà de deixar per escrit.
Si no s’avisa amb almenys 48 h d’antelació, només reemborsarem la meitat de l'import de la matrícula. El mateix dia del curs i un cop començat, no es reemborsarà la matrícula.
Si el curs disposa de format virtual, les claus d'accés s'enviaran 24 h abans de l'inici de la primera sessió.
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Curs en català

Docentes

Lluró, Josep Maria

Josep Maria Lluró (Barcelona 1963). És llicenciat en Història i Geografia i Doctor en Literatura en Humanitats. És professor d’història ...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙