Gabinete

La veu de Hannah Arendt

Stefania Fantauzzi

Fecha de inicio 9.2.2024

Fecha fin 19.4.2024

Horario 18:30h a 20h

Lugar La Central del Raval

Precios 75 € (5 sessions)

Datos adicionales Los viernes, 9 de febrero, 23 de febrero, 22 de marzo, 5 y 19 de abril *curso en catalán

PLACES EXHAURIDES: Si vols inscriure't a la llista d'espera, envia'ns un correu a academia@lacentral.com, et comunicarem si disposem de més places.

En els últims anys l’interès pel que fa al pensament de Arendt ha anat creixent, així com la publicació i la reedició de les seves obres. És per això que  sovint se la cita o es parla d’ella quan es tracten temes polítics i socials que tenen a veure amb el nostre present. Fent referència a Arendt sovint donem respostes a moltes preguntes. Com podem actuar en el món? Què significa ser responsables? Què és la llibertat? Què significa ser ciutadans? Però, què diu realment Arendt sobre aquests temes? Com ens  ajuda realment el seu pensament a comprendre i transformar el nostre món? Tenint en compte tot això, llegirem per sentir la seva veu i ens dirigirem directament a les fonts.

Així us proposem un gabinet de lectura on podrem llegir i analitzar uns textos  d’Arendt, comentant i discutint junts els seus continguts. Les nostres trobades començaran comentant La tradición oculta: un recull de textos que tracten el que es considera  el punt de partida de la reflexió arendtiana: la condició jueva com a síntesi de la condició d’alienació de l’home contemporani. A partir d’aquí anirem aprofundint el tema de l’alienació de l’home contemporani, central en un dels textos més conegut d’Arendt: La condició humana. En aquest llibre es troben les que es poden considerar les eines principals del pensament arendtià: la descripció de l’espai públic i el concepte d’acció. És a partir d’aquí que Arendt planteja la importància de la responsabilitat, que fa de cadascú un ciutadà actiu, capaç d’oposar-se a la banalitat del mal mitjançant el pensament i el judici. És per entendre en que consisteixen aquests reptes que llegirem Responsabilidad personal y colectiva. I en veurem un exemple concret en l’assaig La desobediència civil, on Arendt explica com fer ús de l’acció, de la responsabilitat i del judici en un espai compartit.

Les obres que us proposem ens permetran de tractar així els principals temes del pensament arendtià i, al mateix temps, ens  proporcionaran eines per anar llegint altres textos de l’autora de manera autònoma.

Lectures del curs
La tradición oculta, Padós 2020
La condició humana, Edicions 62, 2023 (S'haurà de llegir en dues sessions)
Responsabilidad personal y colectiva, Pagina indómita 2020
La desobediència civil; Lleonard Muntaner, 2022

Calendari: Divendres, 9 de febrer, 23 de febrer, 22 de març, 5 d'abril i 19 d'abril 
Horari: 18:30h a 20h
Lloc: La Central del Raval

Preu: 75 € (5 sessions)
 
Funcionament del curs
El curs serà totalment presencial, es farà a La Central del Raval, a l'aula galeria al primer pis, al costat de la secció d'encàrrecs.
La dinàmica del curs consistirà en el fet que les persones assistents hauran d'anar llegint els llibres esmentats a l'apartat lectures del curs, per l'ordre en el que apareixen. Les sessions estan espaiades en el calendari per donar marge a l'alumnat d'anar fent les lectures. Abans de començar el curs s'haurà d'haver llegit La tradició oculta, la professora anirà pautant el ritme de la resta de lectures durant el curs.
Aforament: 15 persones.

Condicions d'inscripció 
Si no es pot assistir al curs, s'haurà d'avisar per correu electrònic a: academia@lacentral.com, amb un mínim de 48h d'antelació, el desistiment de la matrícula s’haurà de deixar per escrit.
Si no s’avisa amb almenys 48 h d’antelació, només reemborsarem la meitat de l'import de la matrícula. El mateix dia del curs i un cop començat, no es reemborsarà la matrícula.
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Curs impartit en català

Docentes

Fantauzzi, Stefania

És investigadora del “Seminari Filosofia i Gènere” de la Universitat de Barcelona i del grup GAPP (Grup arendtià pensament i política). ...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙