Curso

ANUL·LAT - Juliana Morell: el misteri del Paranimf

Georgina Rabassó

Fecha de inicio 29.1.2024

Fecha fin 30.1.2024

Horario 19h a 20:30h

Lugar La Central del Raval / Virtual

Precios 60 € (4 sesiones)

Datos adicionales Los martes, 6, 13, 20 y 27 de febrero *curso en catalán

El nom de Juliana Morell (Barcelona, 1594 – Avinyó, França, 1653) s’inscriu en una de les arcuacions cegues del Saló dels Il·lustres del Paranimf de la Universitat de Barcelona. Hi apareix com a representant del saber femení i, paradoxalment, és pràcticament desconeguda. Per què, de totes les dones possibles, es va escollir Juliana Morell per ocupar aquest lloc? Aquest serà un dels misteris a desvetllar en aquest curs monogràfic, dedicat a donar a conèixer una figura, un pensament i una obra mai abans aprofundides. La història de Juliana és la cerca a contracorrent d’un espai propi, entre el mon i el claustre, entre el temps i l’eternitat. Morell, autora travessada per les contradiccions del barroc, flueix orgànicament entre el racionalisme cartesià i la mística eròtica teresiana. A més de ser la primera doctora en filosofia de la història, parlava llengües molt diverses i va destacar per la seva contribució en l’àmbit de la lògica i la retòrica, dos pilars fonamentals en la gènesi de la presència de les dones en l’espai públic.

Programa

1. Túnica de vellut blau, barret i plomall – 6 de febrer 
La vida de la Juliana Morell està ben documentada en els passatges autobiogràfics conservats i a les tres biografies escrites per persones del seu entorn monàstic. A partir de la recerca realitzada en arxius i biblioteques de Barcelona i Avinyó, les ciutats que emmarquen els principals esdeveniments de la seva vida, ha sortit a la llum el seu llegat ric i complex. Veurem en quins aspectes la vida de Juliana, en constant tensió amb els interessos del seu pare, juga un paper rellevant en la seva escriptura i el seu pensament.
 
2. Trama i ordit: l’art d’argumentar  – 13 de febrer 
Des del primer tractat de lògica escrit per Aristòtil al segle IV a.n.e., van haver de passar segles fins a trobar els primers textos conservats sobre aquesta matèria escrits per dones. Malgrat que les tesis orals “en lògica i moral” de Juliana Morell estan perdudes actualment, indiquen una afinitat amb el racionalisme de tall cartesià. Aquesta sessió situarà a l’autora en el context genealògic de les dones en la lògica abans de la contemporaneïtat.  
 
3. El bes agredolç entre el temps i l’eternitat – 20 de febrer
El binomi filosòfic més desenvolupat en la reflexió de Juliana Morell és la dialèctica amorosa entre el temps i l’eternitat. Algunes idees de fons de la seva concepció tracta de quina manera una dona pas i alhora anul·la l’altra, de quina manera podem viure a cavall del temps i de l’eternitat, en una mena d’asincronia emocional. Déu etern és present i viu en l’ésser humà en cada moment, mai no l’abandona, afirma Juliana en pensar sobre la vida temporal i finita.
 
4. Icona (deconstruïda) de l’erudició femenina – 27 de febrer 
La història i l’efígie de Juliana Morell van circular arreu d’Europa a partir de 1606. Anomenada “la desena Musa” pels seus coetanis, amb 12 anys va passar de ser una noia desconeguda a representar la saviesa i l’erudició femenines. En aquesta sessió analitzarem com la figura de Juliana Morell es converteix en una icona, per tal de desvelar les múltiples capes de significat que s’amaguen rere les diferents recepcions de Morell al llarg dels segles.
 
Bibliografia
AA.VV., Filósofas: del olvido a la memoria, Editorial Diálogo, 2021.
Alabrús, R.M., Juliana Morell, de niña prodigio a maestra de las emociones, Editorial Arpegio, 2020.
Alabrús, R.M., Razones y emociones femeninas. Hipólita de Rocabertí y las monjas catalanas del barroco, Ediciones Cátedra, 2019.
Baranda Leturio, N. y Marín, M.ª del C. (eds.), Letras en la celda: Cultura escrita de los conventos femeninos en época moderna, Iberoamericana Vervuert, 2014.
Bayés, P.; Rabassó, G., Petita història de Juliana Morell, Editorial Mediterrània, 2023.
Bayés, P.; Rabassó, G., Pequeña historia de Juliana Morell, Editorial Mediterrània, 2023.
Beer, A., Armonías y suaves cantos: Las mujeres olvidadas de la música clásica, Acantilado, 2019.
Forcano, M., Els jueus catalans. La historia que mai no t’han explicat, Angle, 2014.
Gilles Ménage, Historia de las mujeres filósofas, Herder, 2009.
Janés, C., Las primeras poetisas en lengua castellana, Siruela, 2016.
Juliana Morell, Le chemin de la perfection Œuvres. Le chemin de la perfection. 2e édition (Éd.1895), Bibliothèque nationale de France - Hachette Livre, 2023.
Lewandowska, J. Escritoras monjas. Autoridad y autoría en la escritura conventual femenina de los Siglos de Oro, Iberoamericana Vervuert, 2019.
Luisa Sigea, Epistolario latino, Akal, 2007.
Sor Juana Inés de la Cruz, Antología poética, Akal, 2019.
Teresa de Jesús, Las moradas y siete diálogos actuales, Vaso Roto Ediciones, 2022.
Underhill, E., La mística. Estudio de la naturaleza y desarrollo de la conciencia espiritual, Trotta, 2017.
Venezi, B., Las hermanas de Mozart. Historia de intérpretes olvidadas, compositoras geniales y músicas rebeldes, MRA Ediciones, 2022.


Calendari: Els dimarts, 6, 13, 20 i 27 de febrer 
Horari: 19h a 20:30h
Lloc: La Central del Raval / Virtual

Preu: 60 € (4 sessions)

Funcionament
El curs té dues modalitats: presencial o virtual.
La professora durà a terme la classe des de La Central del Raval i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. 
La versió virtual de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
24h  abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom.
El curs no es gravarà i haurà de seguir-se en l'horari estipulat.

Tria la teva modalitat: presencial o virtual
Aforament presencial: 30 persones.
Aforament virtual: 50 persones.
Si opteu per la modalitat presencial, esteu acceptant assistir a les classes estipulades per calendari, en cas que, excepcionalment, no es pugui assistir a una sessió es podrà recórrer a la modalitat virtual. Les claus d'accés les enviarem a tot el grup uns dies abans de l'inici del curs.
L'aforament és limitat i, per tant, ho són les places presencials, si s'opta per la modalitat virtual, no es podrà assistir presencialment. 
El curs està programat per seguir-se en l'horari estipulat per calendari, les classes no es graven.

Condicions d'inscripció 
Si no es pot assistir al curs, s'haurà d'avisar per correu electrònic a: academia@lacentral.com, amb un mínim de 48h d'antelació, el desistiment de la matrícula s’haurà de deixar per escrit.
Si no s’avisa amb almenys 48 h d’antelació, només reemborsarem la meitat de l'import de la matrícula. El mateix dia del curs i un cop començat, no es reemborsarà la matrícula.
Si el curs disposa de format virtual, les claus d'accés s'enviaran 24 h abans de l'inici de la primera sessió.
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Curs en català

Docentes

Rabassó, Georgina

Es doctora en Filosofía por la Universidad de Barcelona e investigadora del Seminario Filosofía y Género, y de ADHUC—Centro de Investiga...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙