Gabinete

​Gabinet de lectura de Ciència-ficció: Els visitants

Alberto Martín

Fecha de inicio 6.11.2023

Fecha fin 10.11.2023

Horario 19h a 20:30h

Lugar La Central (c/ Mallorca) / Virtual

Precios 90 € (6 sessions)

Datos adicionales Els dimecres alterns, 15 de novembre, 29 de novembre, 13 de desembre, 10 de gener, 24 de gener, 7 de febrer

CURS ANUL·LAT 


És possible que estiguem sols a l'univers? Que de tots els milions i milions d'estrelles que existeixen, només hi visquem nosaltres? Que només la Terra estigui habitada? La ciència encara no ho ha pogut demostrar, però la literatura de ciència-ficció ja ens ha deixat una bona mostra de com poden ser els habitants d'altres planetes i com poden ser els contactes amb ells. En aquest gabinet de lectura proposem una sèrie d'obres on el contacte directe o indirecte amb els visitants d'altres planetes és el centre de la història.
 
Programa

 
Sessió 1: Encontre amb Rama (Arthur C. Clarke, 1972)

Possiblement, un dels clàssics indiscutibles de la literatura sobre extraterrestres. Aquesta obra multipremiada d'Arthur C. Clarke és una obra mestra de la literatura on se'ns explica el contacte de l'ésser humà amb una estructura que prové de l'espai i que sembla construïda per éssers alienígenes. Una lectura fascinant, enlluernadora i misteriosa.
 
Sessió 2: Los propios dioses (Isaac Asimov, 1972)

És complicat entendre la ciència-ficció contemporània sense el paper que va jugar Isaac Asimov, considerat un dels pares del gènere. Los propios dioses, una de les seves darreres obres, va resultar profundament renovadora dins del seu estil i arguments: Asimov va declarar que era, probablement, la seva millor obra. Dimensions, espais i temps diferents, juntament amb civilitzacions contraposades es donen la mà per crear una història increïble.
 
 
Sesssió 3: La paja en el ojo de Dios (Jerry Pournelle, Larry Niven, 1974)

Larry Niven i Jerry Pournelle es van donar la mà per crear aquesta obra sobre el primer contacte de l'Imperi de l'Home amb uns éssers alienígenes que tenen certs interessos en les nostres tecnologies que ens permeten, per exemple, el viatge instantani per l'espai o la protecció definitiva de les naus. Amb un gran nivell de detall sobre l'anomenat worldbuildingLa paja en el ojo de Dios és una obra d'incògnites i debats sobre les implicacions de donar a l'altre els coneixements desenvolupats i adquirits al llarg dels segles.
 
Sessió 4: Guía del autoestopista galáctico (Douglas Adams, 1979)

Qui diu que no podem riure una bona estona dins la ciència-ficció? No totes les trobades amb altres races resultaran un drama existencialista: Douglas Adams ens regala amb aquesta obra una porta d'entrada a tota una saga divertidíssima on l'Arthur Dent té una missió molt senzilla: trobar el sentit de la vida, l'univers i tota la resta d'éssers i coses que habiten els universos. I tot això arrenca perquè la Terra ha de ser demolida perquè està enmig d'una futura autopista galàctica...
 
Sessió 5: Fiasco (Stanislaw Lem, 1987)
 
Stanislaw Lem és, possiblement, un dels autors més fascinants i complexes dins el gènere. Autor d'una extensa obra literària, Lem va signar una darrera obra de ciència-ficció que condensava de manera excel·lent tota la seva filosofia i la seva infinita creativitat. El trobament infructuós amb una raça alienígena és el motiu central d'aquesta obra profundament pessimista i humana que té diversos punts de contacte amb SolarisEdén i El Invencible.
 
Sessió 6: Embassytown: La Ciudad Embajada (China Miéville, 2011)*
* propera edició al setembre del 2023

 La darrera obra del gabinet ens porta a un autor força complex però hipnotitzant: China Miéville, autor britànic normalment associat a la Weird Fiction i la New Weird, és possiblement una de les veus més personals de l'actual panorama literaria. Amb influències d'autors com Michael Moorcock, J.G. Ballard i H.P. Lovecraft, Miéville ha creat una obra que sobrepassa els límits de la ciència-ficció. Amb Embassytown viatgem fins a Ciudad Embajada, situada en els límits de l'univers conegut, una colònia on habiten uns éssers extraterrestres que comercien amb els humans i altres races. Una obra literària on el poder del llenguatge i la comprensió adquireixen nous significats.

Calendari: Els dimecres alterns, 15 de novembre, 29 de novembre, 13 de desembre, 10 de gener, 24 de gener, 7 de febrer
Horari: 19h a 20:30h
Lloc: La Central (c. Mallorca) / Virtual

Preu: 90 € (6 sessions)

Funcionament
Els gabinets de lectura són quinzenals perquè les persones participants tinguin temps a llegir els llibres que es proposen a cada una de les sessions. Tenint en compte això, el llibre de la primera sessió s'haurà d'haver llegit abans de començar el gabinet. Totes les lectures estan disponibles a La Central.
El professor durà a terme la classe des de La Central (c. Mallorca) amb un nombre reduït d'alumnes i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. 
La versió virtual de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
Uns dies abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom, de manera que, si algú té dificultats pot fer-nos consultes prèvies al dia de la classe.

Tria la teva modalitat: presencial o virtual
Aforament presencial: 17 persones
Aforament virtual: 50 persones
Si opteu per la modalitat presencial, esteu acceptant assistir a les classes estipulades per calendari, en cas que, excepcionalment, no es pugui assistir a una sessió es podrà recórrer a la modalitat virtual. Les claus d'accés les enviarem a tot el grup uns dies abans de l'inici del curs.
L'aforament és limitat i, per tant, ho són les places virtuals, si s'opta per la modalitat virtual, no es podrà assistir presencialment. 
El curs està programat per seguir-se en l'horari estipulat per calendari, les classes no es graven.

Condicions d'inscripció 
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
En cas de no poder assistir al curs, s'haurà d'avisar amb un mínim de 48h d'antelació, en cas contrari, només es reemborsarà la meitat de la matrícula del curs.
Després de la primera sessió no es reemborsarà l'import del curs. 
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Curs impartit en català

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙