Curso

Les paraules de les dones durant la Guerra

Alba Sabaté

Fecha de inicio 19.10.2023

Fecha fin 30.11.2023

Horario 17h a 18:30h

Lugar La Central (c/ Mallorca) / Virtual

Precios 60 € (4 sessions)

Datos adicionales Els dijous alterns, 19 d'octubre, 2 de novembre, 16 de novembre i 30 de novembre

Són moltes les dones que durant la Guerra Civil es van trobar immerses en un conflicte que va canviar-los la vida. Algunes, com la Maria Ferrera Palau i la Concha Pérez van anar al front; d'altres, com la Ramona Via, van fer-se a cuitacorrents infermeres. A les ciutats es passava gana i aconseguir menjar exigia hores de cua. Les dones treballaven per poder subsistir. Algunes organitzaven menjadors col·lectius, cultivaven el camp, feien roba interior, uniformes i mantes pels milicians, i també armament. D'altres, organitzaven biblioteques i sessions de teatre i de cinema. I també hi havia dones que agafaven paper i ploma i escrivien articles, dietaris, cartes, poesies i contes i novel·les. Escrivien per deixar constància d'un dia a dia que no s'assemblava gens a la quotidianitat d'abans de la guerra.

Llegir-les ara, més de setanta anys després, acompanyant-nos de les imatges de fotògrafes com Gerda Taro i Kati Horna, ens ajuda a conèixer unes vides i una part del nostre passat.
 
«Divendres, 16 de setembre 1938
A dos quarts d’onze hem tingut un fort bombardeig. Han caigut les bombes en el mercat de la Barceloneta, les sirenes han tocat i han donat temps a la gent d’anar als refugis, però les dones que estan comprant no solen deixar les cues, i avui es donava el racionament de peix, bacallà i llegum. Per aquesta causa ha sigut gran el nombre de víctimes que ha fet aquest bombardeig.»
Francisca Rius i Sanuy
Diari íntim. La vida quotidiana a la rereguarda 1938 i 1939

Programa

Sessió 1. Dietaris
Els dietaris personals sempre han estat una manera íntima i propera de deixar per escrit unes vivències per evitar que es perdin en l’oblit. A través de les paraules de Francisca Rius i Sanuy, Encarnació Martorell, Joana Oliveres, Maria Estrada i la Magda Lladó Fuster, entre d’altres, podrem endinsar-nos en un dia a dia quotidià i colpidor.
 
Sessió 2. Epistolaris

Els anys de la guerra van ser sovint uns anys de separacions no desitjades, forçades. Joves soldats que eren destinats al front, familiars empresonats, exiliats... Aquesta realitat sovint la podem resseguir a través de la tendresa i l'estimació, de les pors i de les mancances, de les incerteses i els maldecaps que traspuen les cartes que s'intercanviaven sempre que els era possible els amics i familiars allunyats per les circumstàncies.
Encarnació Martorell i Gil, Francesca Lladós, les cartes d'una joveníssima Joana Oliveres o la correspondència entre el matrimoni format per Esteve Mas i Paquita Anglada seran unes de les mostres que ens serviran per endinsar-nos en les seves vides.
 
Sessió 3. La vida cultural
Són moltes les dones que educades en els anys de la República es van comprometre durant els anys que va durar la guerra amb el món cultural escrivint, facilitant la lectura i organitzant sessions de teatre o de cinema. Dones com Justa Balló Salvà, impulsora, per exemple de les futures biblioteques infantils, o com també Assumpta Montellà, que anava al front carregada amb llibres perquè els soldats poguessin gaudir d’algun moment de distracció llegint el que els arribava a les mans.
També el periodisme va comptar amb noms rellevants. Dues grans personalitats van ser Teresa Pàmies i Anna Murià, aquesta darrera considerada la primera dona periodista d’Espanya.
I no podem deixar de banda tampoc la Juana Francisca Rubio, una de les poques dones cartellistes durant la Guerra Civil.
 
Sessió 4. Ficció

Les autores en llengua catalana han ficcionat el que va ser per elles la Guerra Civil. Mercè Rodoreda, Anna Murià, Maria Barbal, Maria Aurèlia Capmany, Clementina Arderiu, Rosa Leveroni... Unes vides ficcionades o poetitzades que sovint il·lustren de la millor manera possible la realitat del que van ser aquells tres anys de conflicte bèl·lic i els posteriors anys d’exili, extern o intern.

Bibliografia
Acckelsberg, Martha A. (2017), Mujeres libresEditorial Virus, Barcelona.
Bacardí, M. i Foguet, F. (2020), Teresa Pàmies, política, memòria i literatura, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Barcelona.
Capmany, M.A. (1969), Feliçment, jo sóc una donaEdicions 62, Barcelona.
Capmany, M.A. (2020), MemòriesEditorial Comanegra, Barcelona.
Català, Neus (2012), Un cel de plomAra llibres, Barcelona.
Murià Romaní, Anna (2022), Sota la plujaEditorial Comanegra, Barcelona.
Nadal, Marta, Baules (2021), Editorial Comanegra, Barcelona.
Rius i Sanuy, RF., (2009), Diari íntim, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Barcelona.
Rodoreda, M. (1962), La plaça del diamant, Club editor, Barcelona.
Rodoreda, M. (2021), Cartes a l’Anna Murià (1939-1956), Club editor, Barcelona.
Pàmies. Teresa (2021), M’agrada escriure, m’agrada rabiosament. Cartes, 1938-2002, Generalitat, Barcelona.
Pàmies, Teresa (2019), Memòria dels morts, Editorial Empúries, Barcelona.
Svetlana, A. (2018), La guerra no té cara de donaRaig Verd, Barcelona
Sospedra, A. (2021), Doblement oblidades: les dones espanyoles i la seva col·laboració en l’esforç de guerra de les Brigades InternacionalsArola
 
 
Calendari: Els dijous alterns, 19 d'octubre, 2 de novembre, 16 de novembre i 30 de novembre
Horari: 17h a 18:30h
Lloc: La Central de Mallorca / virtual

Preu: 60 € (4 sessions)

Funcionament
El curs té dues modalitats: presencial o virtual.
La professora durà a terme la classe des de La Central (c. Mallorca) amb un nombre reduït d'alumnes i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. 
La versió virtual de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
Uns dies abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom, de manera que, si algú té dificultats pot fer-nos consultes prèvies al dia de la classe.

Presencial o virtual
Aforament presencial: 15 persones
Aforament virtual: 50 persones
Si opteu per la modalitat presencial, esteu acceptant assistir a les classes estipulades per calendari, en cas que, excepcionalment, no es pugui assistir a una sessió es podrà recórrer a la modalitat virtual. Les claus d'accés les enviarem a tot el grup uns dies abans de l'inici del curs.
L'aforament és limitat i, per tant, ho són les places virtuals, si s'opta per la modalitat virtual, no es podrà assistir presencialment. 
El curs està programat per seguir-se en l'horari estipulat per calendari, les classes no es graven.

Condicions d'inscripció 
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
En cas de no poder assistir al curs, s'haurà d'avisar amb un mínim de 48h d'antelació, en cas contrari, només es reemborsarà la meitat de la matrícula del curs.
Després de la primera sessió no es reemborsarà l'import del curs. 
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Curs impartit en català
 

Docentes

Sabaté, Alba

Es escritora y profesora de Literatura Catalana y Universal en el Instituto Salvador Dalí, y ha impartido también cursos sobre lite...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙