Curso

Imaginaris, estigmes i resistències en la prostitució

Marta Venceslao, Livia Motterle, Paula Arce, Janet Mérida 

Fecha de inicio 4.10.2023

Fecha fin 25.10.2023

Horario 18:30h a 20h

Lugar La Central del Raval / Virtual

Precios 60 € (4 sessions)

Datos adicionales Els dimecres, 4, 11, 18 i 25 d'octubre

El control de la sexualitat femenina és un aspecte clau de l'organització social patriarcal, d'aquí que l'estigma puta sigui una espècie d'espasa de Dàmocles que penja sobre el conjunt de les dones. La condemna moral que recau sobre aquesta marca continua sent avui dia l'expressió del càstig amb el qual l'ordre social respon a les transgressions dels mandats sexuals. La categoria, prostituta concita sobre si tot allò que la ideologia dominant considera que és indigne per una dona decent, alhora que suposa un qüestionament radical envers l'assignació sexual de les posicions socials.

En aquest curs, ens proposem elucidar la prostitució des d'una perspectiva feminista, centrant l’anàlisi en les relacions de poder entre sexes i la construcció social de l'estigmatització de les treballadores sexuals, per indagar  en els mecanismes mistificadors mitjançant els quals l'ordre sexista naturalitza i perpetua la discriminació sobre les dones. Al mateix temps, cartografiarem les lluites que s’estan articulant des dels col·lectius de treballadores del sexe i plantejarem un espai de pensament en relació amb els principals debats feministes entorn de la prostitució. Volem que aquest recorregut ens permeti, no només col·legir algunes idees rellevants sobre el lloc socialment admissible i admès per a les dones, sinó també explorar el potencial dissident de la categoria puta.
 

Programa 
 
1. Milicianes, putes i mestresses de casa. Consideracions preliminars
Marta Venceslao (GRECS-UB)
Aquesta primera sessió proposa un apropament a la construcció discursiva envers la categoria puta i a les formes en les quals opera aquest significant. Les figures de la miliciana, la puta i la mestressa de casa, ens permeten explorar la construcció del fenomen de la prostitució com a dispositiu pedagògic, es a dir, com un instrument que instrueix i alliçona sobre l'ordre social recordant, en tot moment, l'existència de les fronteres que separen l'acceptable de l'inacceptable, i el preu que es paga per transgredir-les. Veurem que la màcula puta no només ve a advertir a la resta de dones dels perills que assetgen a aquelles que gosin traspassar el límit del moralment correcte i permès, sinó que també possibilita una separació aparentment incontestable entre les dones normals i les anormals, les bones i les dolentes. En nostre recorregut examina aquest joc dialèctic,  conjuntament amb el díptic víctima-culpable que acompanya l’estigma prostituta.
 
Lectures recomanades:
Arella, Celeste (2007) Los pasos (in)visibles de la prostitución. Virus.
Juliano, Dolores (2002). La prostitución: el espejo oscuro. Barcelona: Icaria.
Mac, Juno y Smith, Molly (2020) Putas insolentes. La lucha por los derechos de las trabajadoras sexuales. Traficantes.
Osborne, Raquel (Ed.) (2004). Trabajador@s del sexo. Derechos, migraciones y tráfico en el siglo XXIBellaterra.
Venceslao, M., Trallero, M. y Génera (2021). Putas, república y revolución.  Barcelona: Virus.
 
2. Pànic sexual: repressió i estigmatització
Livia Motterle (GENI-UB)
La construcció de l'estigma de la treballadora sexual està directament vinculada a la tradició higienista de forta empremta biomèdica i moral. Aquesta croada moral ha intentat establir el límit del que és decent, bo, normal i moral, responent a una obsessió que ha estat definida com a “pànic sexual”. La normativització dels cossos a través de discursos i pràctiques sobre com, quan, amb qui i per què tenir relacions sexuals dicta regles morals que es fan especialment severes amb les treballadores sexuals, ja que encarnen de manera exemplar el paper de la dona indecent, contaminant i perillosa. Com i perquè la sexualitat és utilitzada per controlar i mediatitzar les relacions socials? Per què les treballadores sexuals constitueixen un blanc perfecte per als dispositius de control, càstig i victimització? Quin paper juga la moral en aquesta conducta punitivista? Sexualitat, treball sexual, moral, control i càstig seran els fils principals per teixir reflexions en aquesta segona sessió del curs.
 
Lectures recomanades:
Douglas, Mary (2007). Pureza y peligro. Un análisis de los conceptos de contaminación y tabú. Madrid: Siglo X.
Foucault, Michel (2005). Historia de la sexualidad. Madrid: Siglo XXI.
Lamas, Marta (2016). El fulgor de la noche. El comercio sexual en las calles de la Ciudad de México. Ciudad de México: Editorial Océano de México.
Neira, Montse (2012). Una mala mujer. La prostitución al descubierto. Barcelona: Plataforma Editorial.
Réal, Grisélidis (2012). El negro es un color. Barcelona: Bellaterra.
 
Sessió 3. Trobades i disputes en els feminismes jurídics: abolicionisme(s) i postures pro drets.
Dra. Paula Arce – Antígona (UAB)
La prostitució és una forma de treball sexual o és, per el contrari, explotació sexual i violència? És el model abolicionista nòrdic la única proposta feminista que existeix? És legal la prostitució? És il·legal? Alegal? Quins efectes té la prohibició de la prostitució? Aquesta sessió intenta donar resposta, des de el terreny jurídic, a aquestes preguntes i ens acosta als models d'abordatge de la prostitució proposats des de diferents sensibilitats dins dels feminismes.
 
Lectures recomanades:
Berrocal, Carla (2015) Nadie avisa a una puta. Libros del KO.
Cobo, Rosa (2021) La prostitución en el corazón del capitalismo. Catarata.
De Miguel, Ana (2015) Neoliberalismo sexual. Catedra. 
Espejo, Beatriz (2009) Manifiesto puta. Bellaterra
Gimeno, Beatriz (2012) La prostitución. Bellaterra.
Gómez, Águeda (2015) El putero español. Catarata.
Holgado, Isabel (ed.) (2008) Prostituciones. Diálogos sobre sexo de pago. Icaria.
Lozano, Mabel (2018) El proxeneta. Alrevés.
Solana, Jose Luis y Acien, Estefania (2008) Los retos de la prostitución. Comares.
Tiganus, Amalia (2021) La revuelta de las putas. Random House España.
 
Sessió 4. L’estigma puta: una mirada des d’endins
Janet Mérida – Putas Indignadas
 
Aquesta sessió proposa una mirada des d'endins del fenomen de la prostitució. Quins són (i quins han estat) els dispositius que utilitzen les institucions per a controlar a les treballadores sexuals? Com lluitar en contra l'estigma puta? Quines aliances es podem teixir? Per què defensar els drets de les treballadores sexuals significa defensar els drets de totes les dones? A partir de la història personal com a treballadora sexual i veïna del Raval, la sessió convida a una reflexió sobre com es construeix la mirada estigmatitzadora sobre les persones que exerceixen el treball sexual, així com sobre la importància de reivindicar el treball sexual com a treball.

Lectures recomanades:
 Abel, Gillian y Armstrong, Lynzi (2022). Trabajo sexual con derechos. Una alternativa de despenalización.  Virus: Barcelona.
Motterle, Livia (2023). I tenia cor. Treball sexual, violències i resistències. Barcelona: Bellaterra.
Orellano, Georgina (2022). Puta feminista. Buenos Aires: Sudamericana.
 
Calendari: Els dimecres, 4, 11, 18 i 25 d'octubre
Horari: 18:30h a 20h
Lloc: La Central del Raval / Virtual

Preu: 60 € (4 sessions)

Funcionament
El curs té dues modalitats: presencial o virtual.
El curs es durà a terme a La Central del Raval amb un nombre reduït d'assistents i la resta de persones inscrites que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. 
La versió virtual de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
Uns dies abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom, de manera que, si algú té dificultats pot fer-nos consultes prèvies al dia de la classe.

Tria la teva modalitat: presencial o virtual
Aforament presencial: 15 persones
Aforament virtual: 50 persones
Si opteu per la modalitat presencial, esteu acceptant assistir a les classes estipulades per calendari, en cas que, excepcionalment, no es pugui assistir a una sessió es podrà recórrer a la modalitat virtual. Les claus d'accés les enviarem a tot el grup uns dies abans de l'inici del curs.
L'aforament és limitat i, per tant, ho són les places presencials, si s'opta per la modalitat virtual, no es podrà assistir presencialment. 
El curs està programat per seguir-se en l'horari estipulat per calendari, les classes no es graven.

Condicions d'inscripció 
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
En cas de no poder assistir al curs, s'haurà d'avisar amb un mínim de 48h d'antelació, en cas contrari, només es reemborsarà la meitat de la matrícula del curs.
Després de la primera sessió no es reemborsarà l'import del curs. 

La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Curs impartit en català i en castellà segons la ponent

Imatge: Fotograma de la pel·lícula Jeanne Dielman (1975) de Chantal Akerman

Docentes

Motterle, Livia

Livia Motterle és antropòloga i feminista pro-sexe. Doctora en Estudis Avançats en Antropologia Social a la Universitat de Barcelona, ha...

Venceslao, Marta

Marta Venceslao és doctora en Antropologia per la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma Metropolitana de Mèxic (UAM). ...

Arce Becerra, Paula

Jurista feminista forma part del grup d’investigació Antígona. L’any 2021 va publicar la seva tesi “Trabajo sexual, derecho a la viviend...

Mérida, Janet

Trabajadora sexual y portavoz de Putas Libertarias y Putas Indignadas, colectivos de referencia de las reivindicaciones de este colectiv...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙