Curso

Kit bàsic de pensament feminista

Núria Sara Miras Boronat

Fecha de inicio 30.5.2022

Fecha fin 27.6.2022

Horario 18:30h a 20h

Lugar La Central del Raval / Virtual

Precios 60 € (4 sessions) / 57 € antic alumnat

Datos adicionales Els dilluns, 30 de maig, 13 de juny, 20 de juny, 27 de juny

Els feminismes posen en qüestió la tradicional divisió entre teoria i praxis perquè tenen una constitució híbrida. Neixen del brunzit del carrer i alhora articulen les demandes concretes en un discurs conceptualment molt elaborat. Fruit d’això, ens han arribat autèntiques joies breus que forcen els límits del pensament patriarcal tot mobilitzant les energies necessàries perquè les dones vagin conquerint pas a pas la seva autonomia. El curs presenta alguns d’aquests manifestos breus en el seu context històric i literari i en debat la seva actualitat.
 
Programa

30 de maig: ONADES FEMINISTES I L’ACCÉS A LA CIUTADANIA POLÍTICA

Repassarem la historiografia convencional dels feminismes en onades i el debat crític entorn la metàfora de la “onada”. Introduirem el primer gran manifest conegut d’Olympe de Gouge en temps de la revolució francesa.
 
Bibliografia
De Gouges, Olympe (2021). Declaració dels drets de la dona i la ciutadana i altres escrits. Universitat de València.
 

13 de juny: SCUM I EL SEPARATISME FEMINISTA RADICAL
Valerie Solanas és un personatge mític per dos motius: haver disparat Andy Warhol i haver escrit el manifest àcid i radical del separatisme feminista SCUM. Contextualitzarem el manifest i parlarem d’altres textos separatistes de tots els temps i la seva connexió amb l’autora.
 
Bibliografia
Solanas, Valerie (2020) Manifest ScumVirus / (2008). SCUM Manifesto. Edición comentada
 

20 de juny: DONES, RAÇA I CLASSE
La silueta d’Angela Davis i el seu gest desafiant és un mural recurrent en tots els nuclis urbans del món. Va protagonitzar una sonada fuga del FBI que quasi eclipsa el seu talent com a filòsofa. Llegirem alguns capítols de la seva aclamada primera obra filosòfica que avança l’articulació del feminisme negre i interseccional.
 
Bibliografia
Davis, Angela (2022). Mujeres, raza y clase. Akal.

27 de juny: EL FEMINISME HA DE SER PER TOTES
El feminisme ha esdevingut mainstream i ha penetrat inclús les elits financeres que s’han afanyat en presentar la seva versió gerencial del feminisme. Mentrestant, les diferents lluites feministes reclamen que no en tenen prou amb que una dona arribi a ser CEO d’una empresa global, que el feminisme s’ha de declinar en la seva pluralitat. Oposarem a aquest feminisme del sostre de vidre un feminisme pensat per a totes, el 99% que queda.
 
Bibliografia
Fraser, Nancy, Bhattacharya, Tithi, & Arruzza, Cinzia (2019). Feminisme per al 99%. Tigre de Paper / (2019) Manifiesto de un feminismo para el 99%Herder
 
Calendari: Els dilluns, 30 de maig, 13 de juny, 20 de juny, 27 de juny
Horari: 18:30h a 20h
Lloc: La Central del Raval o virtual

Preu: 60 € (4 sessions) / 57 € antic alumnat

Funcionament
- El curs té dues modalitats: presencial o virtual.
- La professora durà a terme la classe des de La Central del Raval amb un nombre reduït d'alumnes i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
- Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. Si les normes decreten unes restriccions més estrictes, es farien només telemàticament.
- La versió online de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
- Uns dies abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom, de manera que, si algú té dificultats pot fer-nos consultes prèvies al dia de la classe.

Presencial o virtual
- Si opteu per la modalitat presencial, esteu acceptant assistir a les classes estipulades per calendari, en cas que, excepcionalment, no es pugui assistir a una sessió es podrà recórrer a la modalitat virtual. Les claus d'accés les enviarem a tot el grup uns dies abans de l'inici del curs.
- L'aforament és limitat i, per tant, ho són les places virtuals, si s'opta per la modalitat virtual, no es podrà assistir presencialment.
- El curs està programat per seguir-se en l'horari estipulat per calendari, les classes no es graven.

Condicions d'inscripció 
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
En cas de no poder assistir al curs, s'haurà d'avisar amb un mínim de 48h d'antelació, en cas contrari, només es reemborsarà la meitat de la matrícula del curs.
Després de la primera sessió no es reemborsarà l'import del curs. 
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

*Curs impartit en català

Imatge: Vaga feminista en la que es conmemorava el 50 aniversari del sufragi femení als Estats Units, 26 d'agost de l'any 1970.

Docentes

Miras Boronat, Núria Sara

Nuria Sara Miras Boronat es Doctora en Filosofía por la Universitat de Barcelona (Wittgenstein y Gadamer: lenguaje,...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙