Curso

Ficció en veu femenina, mite o realitat? 

Alba Sabaté

Fecha de inicio 27.10.2021

Fecha fin 12.1.2022

Horario 18:30h a 20h

Lugar La Central (c/ Mallorca) y virtual

Precios 120€ (8 sessions)

Datos adicionales Els dimecres, 27 d'octubre; 3, 10, 17, 24 de novembre; 1, 15 de desembre i 12 de gener

Ens fem i ens construïm sovint a través i amb la mirada dels altres, amb els miralls i amb les paraules, i també amb la literatura, amb el cinema i amb l’art. Ara també amb les xarxes. Vivim una època en què la identitat personal cap endins i cap enfora és un dels grans eixos en què es vertebra la nostra existència. Com s’han construït les identitats femenines al llarg de la història de la literatura? I amb la pintura? I amb la fotografia? Reflecteixen realitats de dones, o només són miralls per projectar-s’hi? 
 
Mare, esposa, filla, germana, amant, també amiga... Des de l’Eva bíblica fins a les ficcions pseudobiogràfiques d’Amélie Nothomb, resseguirem retrats femenins que esdevenen amb el temps dones que ultrapassen les pàgines escrites que les han creat per passar a formar part del nostre imaginari.   
 
 
Programa

1.- La Penèlope d’Homer i la Molly de Joyce. Vint-i-set segles separen dues dones fidels, dues dones que esperen, a casa, dues dones que donen cos al sentiment de l’absència. 
 
2.- Antígona de Sòfocles, una tragèdia amb dues identitats femenines que han perviscut al llarg del temps. Oposades o complementàries? Quina se’ns fa més propera i més real? L’Antígona resolutiva o la Ismene acovardida i esporuguida? 
 
3.- Petrarca s’enamora un Divendres Sant de la Laura; Dante veurà per primer cop Beatriu als nou anys. Amor platònic i dona angelical. Botticelli. Què hi buscaven els homes, en aquestes dones mig divines i intangibles? 
 
4.- L’Ofèlia de Hamlet i la Griselda de Canigó, Shakespeare i Verdaguer, dues dones enamorades i arrabassades de l’home que estimen abocades a la bogeria i a la mort enmig de la natura. El prerafaelites van fer art d’aquestes dones.   
 
5.- Madame Bovary, Anna Karènina, Pilar Prim, la Mila, Carola Milà... la dona que busca desesperadament l’amor i el sentit de la vida. Dos suïcidis, un altre amor, però també el triomf de la dona que intenta una altra mena de vida, sola.   
 
6.- Gregor Samsa esdevé un monstre que repugna i que es repugna. Quatre dones l’envolten: la mare, dues criades i la germana, la Grette.  Quatre dones per simbolitzar quatre maneres diferents d’enfrontar-se a l’horror. 
 
7.- Käte Kollwitz, Albert Cohen, Peter Handke..., el dolor immens de la mare que perd el fill i el del fill que perd la mare. De fons, les Pietats de Miquel Àngel. 
 
8.- Amélie Nothomb, una autora belga, i Mitsuyo Kakuta, una autora japonesa; les dues s’enfronten a un tema poc tractat en el món literari i artístic fins al segle XX: l’amistat entre dones. Per què?
 
 
Bibliografia:

Capmany, Maria Aurèlia; Feliçment, jo soc una dona
Català, Víctor; Solitud
Dante, La divina comèdia
Flaubert, Madame Bovary
Handke, Peter; Infelicitat perfecta
Homer, Odissea
James Joyce, Ulisses
Kafka, La metamorfosi
Kakuta, Mitsuyo; Ella en la otra orilla
Kollwitz, Käthe, Diarios (1908-1943)
Nothomb, Amélie; Pétronille
Oller, Narcís, Pilar Prim
Sòfocles, Antígona
Shakespeare, Hamlet
Tolstoi, Anna Karenina
Verdaguer, Jacint; Canigó

Calendari: Els dimecres, 27 d'octubre; 3, 10, 17, 24 de novembre; 1, 15 de desembre i 12 de gener
Horari: 18:30 a 20:00h
Lloc: La Central (c.Mallorca) i virtual
 
Preu: 120€ (8 sessions)

Funcionament
- El curs té dues modalitats: presencial i virtual.
- La professora durà a terme la classe des de La Central (c.Mallorca) amb un nombre reduït d'alumnes (respectant l'aforament establert per llei) i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
- Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. Si les normes decreten unes restriccions més estrictes, es farien només telmàticament.
- La versió online de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
- Uns dies abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom, de manera que, si algú té dificultats pot fer-nos consultes prèvies al dia de la classe.

Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01

*Curs impartit en català

Les inscripcions només seran definitives una vegada s’hagi efectuat el pagament del curs.
Els antics alumnes  tenen un 5% de descompte. 
Després de la primera sessió, no es reemborsarà l’import del curs. En cas de no poder assistir al curs, caldrà avisar amb un mínim de 48h d’antelació. En cas contrari, es reemborsarà només la meitat de l’import. 
Si les circumstàncies ho requereixen, la programació dels cursos pot ser modificada. 
La targeta de client és vàlida pels cursos de l’Acadèmia.


Imatge: Una mujer fantástica (2017), Sebastián Lelio

Docentes

Sabaté, Alba

Es escritora y profesora de Literatura Catalana y Universal en el Instituto Salvador Dalí, y ha impartido también cursos sobre lite...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙