Curso

Imaginaris ambivalents del futur, una mirada artística i filosòfica

Camil Ungureanu

Fecha de inicio 26.2.2021

Fecha fin 19.3.2021

Horario 19h a 20:30h

Lugar La Central del Raval

Precios 60 € (4 sessions)

Les societats actuals es troben en una crisi sociopolítica i de sentit, i estan marcades per una triple alienació de l'individu cap a la natura, a la seva comunitat i cap a ell mateix. Per tant, hi ha una necessitat urgent de valors alternatius i de transformació moral i espiritual. Com s'imaginen els escriptors contemporanis representatius futurs alternatius a les crisis actuals? En utilitzar les eines de la filosofia, la literatura i el cine, aquest curs analitzarà futurs alternatius o "ustopies" (M. Atwood); les "ustopies" es basen en la interpenetració d'elements distòpics i utòpics en escriptors visionaris com Ursula Le Guin, Margaret Atwood i John Marxwell Coetzee.

Programa

1. Introducció: (ciència) ficció i filosofia: des de Mary Shelley fins a Isaac Asimov i Ray Bradbury
Aquesta sessió està dedicada a una discussió tipològica d'especulació i ciència-ficció des d'una perspectiva filosòfica enfocada en l'anàlisi de la crisi de societat moderna. La sessió introduirà el concepte d'ustopia encunyat per M. Atwood i que apunta a la interpenetració generalment ignorada entre utopia i distopia en diverses obres artístiques representatives.

2. Futur I: Dilemes del decreixement i de la igualtat radical, amb Pol Capdevilla (Professor Teoria de l’Art i de la Imatge, Universitat Pompeu Fabra)
La sessió tractarà la qüesti, 26ó d'una societat postcapitalista alternativa. Analitzarem en context d'una de les obres mestres d'Ursula Le Guin, Els desposseïts: una utopia ambivalent (1974) que imagina una societat basada en la igualtat radical, l'absència de consumisme, el decreixement i la cooperació.

2. Futur II: Els dilemes d'espiritualitat
La sessió tractarà la qüestió de l'espiritualitat més enllà de l'església tradicional. Posarem al centre de la reflexió la paradoxal trilogia de J. M. Coetzee – La infantesa de Jesús (2013), Els dies de Jesús a l'escola (2016) i La mort de Jesús (2019) – que conté cap Jesús sinó formes alternatives de pensar la humanitat.

3. Futur III: La resistència i les noves formes de socialitat
Aquesta sessió enfocada en les obres de Margaret Atwood (El comte de la serventa 1985; Testaments 2019) tracta de formes de resistència i utopia amagades en els intersticis d'una futura societat autoritària i que obren noves possibilitats de replantejament de les relacions humanes.
 
Bibliografia
Margaret Atwood, Els Testaments (2020)
Margaret Atwood, El conte de la Serventa (2019)
John Marxwell Coetzee, La infantesa de Jesús (2013), 
John Marxwell Coetzee Els dies d’escola de Jesús (2016)
John Marxwell Coetzee La muerte de Jesús (2019)
Ursula K. Le Guin, Els desposseïts (2018)
Mary Shelley, Frankenstein (1818)
Aldous Huxley, Brave New World (1932)
 
Pel·lícules, documentals i series rellevants
El conte de la Serventa (HBO)
Los mundos de Ursula Le Guin (Arwen Curry, 2018)
Interstellar (Christopher Nolan, 2014)
Elysium (Neill Blompkamp, 2013)
 
Calendari: Els divendres, 26 de febrer; 5, 12 i 19 de març
Horari: 19h a 20:30h
Lloc: La Central del Raval

Preu: 60€ (4 sessions)

Funcionament
- El curs té dues modalitats: presencial i telemàtica.
- El professor durà a terme la classe des de La Central del Raval amb un nombre reduït d'alumnes (respectant l'aforament establert per llei) i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
- Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. Si les normes decreten unes restriccions més estrictes, es farien només telmàticament.
- La versió online de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
- Uns dies abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom, de manera que, si algú té dificultats pot fer-nos consultes prèvies al dia de la classe.

Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01

*Curs impartit en català

Les inscripcions només seran definitives una vegada s’hagi efectuat el pagament del curs.
Els antics alumnes  tenen un 5% de descompte. 
Després de la primera sessió, no es reemborsarà l’import del curs. En cas de no poder assistir al curs, caldrà avisar amb un mínim de 48h d’antelació. En cas contrari, es reemborsarà només la meitat de l’import. 
Si les circumstàncies ho requereixen, la programació dels cursos pot ser modificada. 
La targeta de client és vàlida pels cursos de l’Acadèmia.

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙