Curso

Pioneres de la fotografia, una nova perspectiva 

Alba Sabaté

Fecha de inicio 27.9.2022

Fecha fin 29.9.2022

Horario 19h a 20:30h

Lugar La Central (c/ Mallorca) / Virtual

Precios 120 € (8 sesiones)

Datos adicionales Els dimecres, 5, 19, 26 d'octubre, 2, 9, 16, 23 i 30 de novembre

El filòsof coreà Byung-Chul Han afirma que vivim envoltats d’imatges que ens «optimitzen» la realitat que ens envolta. Roland Barthes va veure en cada fotografia petites soledats i Walter Benjamin, el camí obert per la càmera obscura de Leonardo. Susan Sontag afirmava que les fotografies canvien la mirada que projectem sobre el confinament del nostre món i John Berger valorava de cada imatge que mirava allò que podia ser salvat del no-res.
 
Des de la fotògrafa pionera Anna Atkins, nascuda a Kent el 1799, fins a la multiplicitat d’imatges amb què ara omplim els comptes d’Instagram, moltes han estat i són les dones que han fet i fan de la fotografia una manera de projectar enfora el que veuen amb els seus propis ulls. I justament és aquest el tema del curs: descobrir i parlar sobre les mirades de les grans fotògrafes de la història al llarg dels gairebé dos segles de vida d’aquest art que va néixer l’any 1826, quan Niépce va aconseguir «fixar» unes teulades rurals a Le Grass, després d’exposar una placa recoberta amb betum vuit hores seguides a la llum solar. Amb elles i amb les seves fotografies, analitzarem com les dones s’han anat apropiant d’aquest mitjà artístic per poder llegir, plasmar i comprendre el món i les persones que hi vivim, des de la seva perspectiva.

Programa
 

1.- Les pioneres: Anna Atkins, Julia Margaret Cameron, Imogen Cunningham, Frances Benjamin Johnston... Ja des dels inicis de la fotografia, aquestes dones es van sentir atretes pel nou mitjà d’expressió artística. Atkins, per exemple, es va especialitzar en la botànica i va excel·lir fotografiant «algues britàniques i estrangeres», i Cameron va saber fins i tot treure profit econòmic dels seus retrats.
 
2.- El surrealisme en femení: Claude Cahun, Berenice Abbott, Dora Maar... Per elles, el surrealisme va significar una manera nova i diferent d’expressar el seu subconscient i arribar a un nou tipus d’autoconeixement, també de la seva sexualitat i identitat.
 
3.- Fotoperiodistes: Dorothea Lange, Margaret Bourke-White, Gerda Taro, Tsuneko Sasamoto... En un món tradicionalment dominat pels homes, les dones també hi han deixat i hi deixen empremta. Els orígens, però, no els van ser fàcils i sovint van haver de lluitar per aconseguir el reconeixement que mereixien. Menystingudes però sempre decidides.
 
4.- Una visió personal del món:
 Diane Arbus, Vivian Maier, Shirin Neshat... Algunes de les grans fotògrafes de la història han buscat la manera de plasmar aquelles imatges de la vida que no es veuen a simple vista. Sovint aconsegueixen resultats que no deixen indiferents i que ens ajuden a entendre el món on vivim.  
 
5.- El món contemporani: Annie Leibovitz, Nan Goldin, Sophie Calle, Francesca Woodman, Darcy Padilla... Retrats planificats com els que fa Leibovitz, les fotografies documentals i espontànies de Goldin o els treballs com Family love de Padilla ens mostren, com un calidoscopi, diverses òptiques de diverses realitats contemporànies.
 
6.- La mirada de les fotògrafes. La fotografia és, i cada vegada més, una manera de plasmar la realitat de la vida amb perspectiva de gènere: els embarassos, els naixements, la menstruació, el càncer de mama... Cada cop més, podem veure imatges de temes que fins fa poc estaven vedats en l’espai públic.
 
7.- La realitat més propera. Anaïs Napoleón, Joana Biarnés, Madronita Andreu, Carme Gotarde... Amb l’estudi d’aquestes i d’altres fotògrafes del nostre entorn més proper, admirarem la feina documental i artística de moltes d’aquestes dones que han hagut de lluitar per fer-se un lloc.
 
8.- Nosaltres, fotògrafs i fotògrafes. La darrera sessió s’enfocarà com una sessió/taller en què posarem en comú el nostre treball personal, cadascú i cadascuna amb la seva pròpia òptica.

Bibliografia
AAVV, Fotógrafas de BarcelonaLa Fábrica, 2020.
Atkins, Anna. Anna Atkins, Blue Prints. Hirmer, 2022.
Barthes, Roland. La càmera lúcida. Lleonard Muntaner, 2007. | La cámara lúcida. Paidós, 2020.
Biarnes, Joana. Disparando en el corazón. Blume, 2017.
Cahun, Claude. Confesiones inconfesas, Wunderkammer, 2021.
Benjamin, Walter. Pequeña historia de la fotografía, Olañeta, 2022.
Benjamin, Walter, Sobre la fotografía, Pre-textos, 2004.
Berger, John. MirarGustavo Gili, 2001.
Janeczek, Helena. La noia de la Leica, Grup 62, 2019.
Leibovitz, Annie. Vida de una fotógrafa 1990 -2005. Lunwerg, 2009.
Maspero, François, Gerda Taro, la sombra de una fotógrafa, La Fábrica, 2010.
Sontag, Susan. Sobre la fotografia. Arcàdia, 2019. | Sobre la fotografía, Debolsillo, 2008.

Calendari: Els dimecres, 5, 19, 26 d'octubre, 2, 9, 16, 23 i 30 de novembre
*dia 12 d'octubre no hi haurà classe
Horari: 19h a 20:30h
Lloc: La Central (c. Mallorca) / Virtual

Preu: 120 € (8 sessions)

Funcionament
El curs té dues modalitats: presencial o virtual.
La professora durà a terme la classe des de La Central (c. Mallorca) amb un nombre reduït d'alumnes i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. 
La versió virtual de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
Uns dies abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom, de manera que, si algú té dificultats pot fer-nos consultes prèvies al dia de la classe.

Presencial o virtual
Aforament presencial: 15 persones
Aforament virtual: 50 persones
Si opteu per la modalitat presencial, esteu acceptant assistir a les classes estipulades per calendari, en cas que, excepcionalment, no es pugui assistir a una sessió es podrà recórrer a la modalitat virtual. Les claus d'accés les enviarem a tot el grup uns dies abans de l'inici del curs.
L'aforament és limitat i, per tant, ho són les places virtuals, si s'opta per la modalitat virtual, no es podrà assistir presencialment. 
El curs està programat per seguir-se en l'horari estipulat per calendari, les classes no es graven.

Condicions d'inscripció 
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
En cas de no poder assistir al curs, s'haurà d'avisar amb un mínim de 48h d'antelació, en cas contrari, només es reemborsarà la meitat de la matrícula del curs.
Després de la primera sessió no es reemborsarà l'import del curs. 
La targeta de client és vàlida per als clients de l'Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Curs impartit en català

Imatge: Fragment d'un retrat de la fotògrafa Dora Maar.

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙