Gabinete

Cartografies del futur
Literatura de ciència-ficció

Alberto Martín

Fecha de inicio 9.2.2022

Fecha fin 27.4.2022

Horario 18:45h a 20:15h

Lugar La Central (c/ Mallorca) / Virtual

Precios 90 € (6 sessions)

Datos adicionales Els dimecres alterns, 9, 23 de febrer; 9 i 23 de març, 6 i 27 d'abril

“El único mito en el que merecerá la pena pensar en el futuro inmediato será uno que hable del planeta. No de la ciudad, no tu gente concreta, sino el planeta y aquellos que lo habitan. Eso es lo que pienso que será el mito del futuro.”

Joseph Campbell

La ciència-ficció ha tingut la capacitat de crear molts mons (im)possibles i oferir-nos la possibilitat d'imaginar i analitzar unes altres maneres de pensar la vida, la societat, la cultura, la religió, l'ecologia... Per aquest motiu, volem observar, amb mirada d'explorador i amb una selecció d'obres clàssiques i contemporànies del gènere, els planetes que han nodrit la imaginació dels lectors durant dècades gràcies a l'escriptura dels grans mestres de la ciència-ficció.

Les sessions se centraran en la lectura i anàlisi d'una de les obres dels autors esmentats, però, alhora, recomanarem la lectura d'algunes obres complementàries que ajudaran a expandir i profunditzar en algunes de les idees exposades i tractades en l'obra principal. Pretenem, per tant, establir un diàleg que ens permeti enriquir aquestes cartografies del futur.

1. Isaac Asimov: La Fundación i les reminiscències del passat 

Analitzarem el que es coneix com a Cicle de la Fundació (o Cicle de Tràntor) i Cicle dels robots (o Cicle de la Terra) i ens centrarem en la concepció de Tràntor com a metròpolis i la seva expansió colonial, així com en la figura del robot i els problemes racials que esdevenen a la Terra i les colònies per la seva presència.

Lectura bàsica: La Fundación
Lectura recomanada: Bóvedas de aceroEl sol desnudo i Yo, robot

2. Frank Herbert: Dune i l'ecologia d'Arrakis  amb el seu editor en català Sergio Pérez, de l'editorial Mai Més.

L'obra de Frank Herbert és una clara mostra de la importància del medi ambient a l'hora de definir el sistema cultural d'un planeta: societat, religió, economia, política... Partint de la idea de l'ecologia cultural i de la influència de Rachel Carson (Primavera silenciosa), analitzarem la primera obra d'aquesta extensa saga.

Lectura bàsica: Dune

3. Ursula K. Le Guin: Els desposseïts i el diàleg (im)possible entre dos mons

Una de les novel·les més conegudes de la prolífica autora americana, i possiblement de la ciència-ficció, és Els desposseïts, on Ursula K. Le Guin va ser capaç de reformular el gènere de la utopia amb la confrontació d'un planeta amb la seva lluna: Anarres, on no existeix cap govern ni institució que es consideri com a tal; i Urras, més proper a la nostra concepció de societat capitalista. El diàleg entre aquestes dues maneres de concebre una societat dóna peu a una de les obres més complexes i il·luminadores del gènere.

Lectura bàsica: Els desposseïts

4. Nnedi Okorafor: Binti i el xoc cultural amb la presència de la seva traductora Bel Olid.

Nnedi Okorafor és una de les veus més reconegudes i aclamades de la ciència-ficció i la fantasia a l'actualitat. Bona mostra de la seva qualitat és Binti: una trilogia que ens transporta a mons futurs per parlar-nos de temes tan punyents com el racisme, la lluita de classes, el xoc cultural i la importància de la tradició a l'hora de conformar a l'individu i la societat que l'envolta.

Lectura bàsica: Binti
Lectura recomanada: Binti. Casa i Binti: La Mascarada Nocturna

5. Stanislaw Lem: Solaris i el planeta com a ésser vivent.

Hem considerat que els planetes poden estar habitats per altres éssers amb cultures, religions i societats diferents. Però què passaria si un d'aquests planetes tingués consciència? Com establiríem contacte amb ell? Solaris planteja, entre molts altres temes, el del contacte amb un tipus de vida totalment diferent: Lem juga amb la idea de l'altre i de la barrera de la comunicació alhora que s'endinsa en els límits de la ciència i la psique en una novel·la que és, ja, un clàssic imprescindible de la ciència-ficció.
 
Lectura bàsica: Solaris
Lectura complementària: La voz del amo

6. Octavia E. Butler : La parábola del sembrador i la formació d'una nova religió.

Hem visitat molts mons allunyats del nostre i, per això, el darrer bloc pretén tornar la mirada al nostre planeta per tal de revisitar-lo en un futur molt proper. Un futur on el canvi climàtic i les pressions de grans corporacions donen forma a les ciutats i a l'estil de vida dels supervivents. Butler, per una altra banda, s'endinsa en el gènere postapocalíptic per mostrar-nos la desintegració ètica i moral de la humanitat a causa de les crisis originades pel canvi climàtic: adoptant, en aquest cas, el format de diari, La parábola del sembrador ens mostra una espurna d'esperança basada en una nova fe, una nova religió.

Lectura bàsica: La parábola del sembrador
Lectura recomanada: La parábola de los talentos

Calendari: Els dimecres alterns, 9, 23 de febrer; 9 i 23 de març, 6 i 27 d'abril 
Horari: 18:45h a 20:15h
Lloc: La Central (c. Mallorca) i virtual

Preu: 90€ (6 sessions)

Funcionament
- El curs té dues modalitats: presencial i virtual.
- El professor durà a terme la classe des de La Central de c.Mallorca amb un nombre reduït d'alumnes (respectant l'aforament establert per llei) i la resta d'inscrits que no vulguin o puguin seguir la classe presencialment ho faran des de casa.
- Hem instal·lat càmeres i micròfons de manera que les persones que no hi assisteixin puguin veure, sentir i intervenir en la sessió. Si les normes decreten unes restriccions més estrictes, es farien només telmàticament.
- La versió online de cada curs es durà a terme mitjançant la plataforma Zoom.
- Uns dies abans de l'inici de les classes els alumnes rebran unes instruccions per accedir al curs i les claus de Zoom, de manera que, si algú té dificultats pot fer-nos consultes prèvies al dia de la classe.

Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01

*Curs impartit en català

Les inscripcions només seran definitives una vegada s’hagi efectuat el pagament del curs.
Els antics alumnes  tenen un 5% de descompte. 
Després de la primera sessió, no es reemborsarà l’import del curs. En cas de no poder assistir al curs, caldrà avisar amb un mínim de 48h d’antelació. En cas contrari, es reemborsarà només la meitat de l’import. 
Si les circumstàncies ho requereixen, la programació dels cursos pot ser modificada. 
La targeta de client és vàlida pels cursos de l’Acadèmia.


Imatge: Dune (1984), David Lynch
 

Docentes

Martín, Alberto

Alberto Martín es responsable de la sección de Terror, Fantasía y Ciencia Ficción en La Central (C/ Mallorca). Licenciado en Comunicació...

Lecturas recomendadas

An error has occurred. Reload 🗙